Delavnica pletenja košaric

V četrtek, 21. marca 2024, smo imeli učenci krožka likovna ustvarjalnica delavnico pletenja košar. Spoznali smo domačo obrt pletarstvo.
Na šolo smo povabili gospoda Jurija Žagarja iz Vinice, ki že vrsto let s svojimi lastnimi rokami ustvarja najrazličnejše pletene izdelke, ki jih opleta z leskovimi vitrami in vrbovimi vejicami. Pletarstva se je naučil sam.
Gospod Jurij je vsakemu od nas pripravil podlage iz lipovega lesa za opletanje leskovih viter in nam pokazal tehniko prepletanja. Vsem nam je šlo zelo dobro od rok, pokazali smo veliko volje in vztrajnosti in tako nam je uspelo splesti lepo košarico, ki nam bo za vedno ostala za spomin, vanjo pa bomo lahko dali velikonočna jajčka in jo nesli k žegnu.
Zdaj, ko vemo koliko truda je potrebno, da nastane ena košarica, bomo za vedno spoštovali pletarje ter jih podprli na razne možne načine. Mogoče pa bo kateri od nas v prihodnosti postal pletar in tako ohranjal domačo obrt, saj je to bogata kulturna dediščina, ki ima v Sloveniji že večstoletno tradicijo.
Zahvaljujemo se g. Žagarju, ki je z veseljem prišel k nam in z nami delil veselje do pletenja košar ter nam ob tem pokazal, da z voljo in vztrajnostjo lahko marsikaj ustvariš.

PRILAGODI VIDEZ STRANI