Predavanje o Afriki

V petek, 23. 2. 2024, je na šolo prišla zdravnica Nina Starešinič, ki se je pred kratkim vrnila iz humanitarno – medicinske odprave v Afriki. Bila je v Ugandi. S pomočjo številnih slik in opisov je učencem 7. in 8. razreda približala življenje v Afriki. Nekateri učenci 7. razreda so delili tudi svoje spomine na to predavanje:

V petek pred počitnicami ja na šolo prišla Nina Starešinič, ki nam je predstavila Afriko. Slišali smo veliko stvari, ki so pri nas neobičajne in za nas težko predstavljive. Presenetilo me je to, da v bolnici bolniki ležijo na postelji brez jogija, le z peno.  Poleg njih pa na tleh ležijo njihovi sorodniki, ki za njih kuhajo, jim perejo oblačila. (Neža)

Zanimivo mi je bilo to, da živijo v preprostih hiškah in si morajo prinesti vodo iz jezera ali pa zbirajo deževnico. Nekateri ljudje živijo tudi kar zunaj. Uporabljajo stranišča, ki se jim reče »na štrbunk«. Zelo so mi zanimive živali, ki tam živijo (sloni, opice, …). (Vito)

Zanimivo se mi je zdelo, da so otroci iz Afrike za darilo želeli zobne ščetke. Presenetilo me je tudi kakšne WC-je uporabljajo, pa da si ne morejo privoščiti hrane, še zlasti mesa. Tudi me je presenetilo kakšne postelje uporabljajo in da na eni postelji spijo kar štirje. (Lea)

V petek, 23. 2., je k nam prišla zdravnica Nina Starešinič in nam predavala o svojem potovanju v Afriko, kjer je pomagala v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Izvedeli smo veliko, med drugim tudi o tem, da včasih nimajo dovolj opreme in si morajo pacienti sami kupit zdravilo kar na tržnici pred bolnišnico. Povedala nam je, da je videla veliko živali, a je kljub temu pogrešala Slovenijo. (Izidor)

Najbolj mi je bilo všeč predavanje o divjih živalih (gepardi, levi, opice, sloni) in kako jih vidiš okoli sebe, kar v naravi. Zelo so me presenetile bolnice in njihova oskrba, saj tam ne dobiš niti postelje, prehrane in vse potrebne zdravstvene oskrbe. Tam je veliko bolezni, zato ni rešen vsak. (Luka)

V petek pred počitnicami je potekalo predavanje o Afriki. Našo šolo je obiskala gospa Nina Starešinič, ki se je pred kratkim odpravila v Afriko. Razložila nam je kakšno imajo življenje v Ugandi. Tam nimajo vedno pitne vode in veseli so vsake hrane, kar me je presenetilo. Šele ob takšnih trenutkih se človek zaveda, kako smo srečni v naši Sloveniji. (Gal)

PRILAGODI VIDEZ STRANI