Naravoslovni dan od Lebice do Krupe

V petek, 3.6.2022 smo učenci od 6. do 8. razreda odšli na ogled dela kraške učne poti Od Lebice do Krupe. Zjutraj smo se z avtobusom odpravili do Semiča, kjer smo pobrali vodičko Alenko Snoj, ki nam je med vožnjo pokazala znamenitosti Semiča in njegove okolice.

Pot smo začeli v vasi Krupa in se kmalu ustavili pri izviru reke Krupe. Ta izvira ob 30 metrov navpični skalni steni in se po 2,5 km izliva v reko Lahinjo. Ogledali smo si tudi mlin, ki ni več delujoč. Pot smo nadaljevali po mostu. Nato smo se ustavili pri drugem mlinu in kmetiji, kjer nam je vodička povedala nekaj zanimivosti o nekdanjem gradu Krupa. Grad Krupa na žalost ni več, ohranjena je le njegova lokacija. Je pa imel Grad Krupa v srednjem veku veliko gospodarsko vlogo za Belo krajino.

Po postanku za malico, smo se ustavili v manjši kraški jami po imenu Judovska hiša in se skozi Moverno vas vrnili do avtobusa. Moverna vas bila poseljeno že v prazgodovini, o tem nam pričajo številne najdbe.

Po končanem dolgem pohodu smo odšli na sladoled in sprehod po Učnem vrtu dr. Derganca. Učni vrt je posvečen dr. Viktorju Dergancu, znanemu semiškemu zdravniku. Osrednji del učnega vrta sestavlja travniški sadovnjak, v katerem so poleg jablan posajena tudi druga sadna drevesa kot so hruške, slive, orehi, jagodičevje,…ekološki vinograd in zeliščni vrt.

Naravoslovni dan je bil zelo zanimiv in poučen.

Zala Puhek, 6.razred

PRILAGODI VIDEZ STRANI