Življenje nekoč – v Adlešičih in Žuničih

V ponedeljek, 18. 10. 2021, so imeli učenci 1. triletja tehniški dan z naslovom Življenje nekoč. O tem dnevu so nekateri učenci napisali nekaj vtisov.

Danes smo imeli šolski izlet. Avtobus nas je odpeljal v Adlešiče. Tam smo ustvarjali z milom in volno. Po končanem delu smo imeli odmor za prigrizek. Potem smo šli v Žuniče, kjer smo si ogledali postopek pridelave volne, lanu in konoplje. (Evita, 2. r.)

Vsi smo komaj dočakali, da smo prišli v Adlešiče. Tam smo ustvarjali z volno in milom. Nato smo šli v Žuniče, kjer smo se imeli »fino.« Spekli so nam tudi pogačo. (Nina, 2. r.)

Danes smo šli v Adlešiče. Obiskali smo tudi Šokčev dvor v Žuničih. Videli smo staro opremo. Delali smo domače milo. (Anže, 2. r.)

V ponedeljek smo imeli naravoslovni dan. V Adlešičih smo izvedli delavnico “Filcanje z milom”. Tam smo videli majhnega kužka. Potem smo se odpeljali v Žuniče, kjer smo si ogledali muzej na prostem. Bilo je zelo lepo in poučno. (Neža, 3. r.)

Všeč mi je bilo, ko smo delali milo. Dobra mi je bila pogača. Smešen mi je bil WC na štrbunk. Zanimive so mi bile žuželke v »steklu«. Strašen mi je bil »nagačen« oven. (Rebeka, 3. r.)

Danes je bil zelo zanimiv dan. Spoznal sem, kako so živeli naši predniki. Všeč mi je bilo, ko smo prečesali volno. Najbolj sem užival pri izdelavi mila. Domov sem prišel utrujen. (Mark, 3. r.)

Bilo mi je všeč, ko smo oblekli milo, ko nam je teta dala pogačo… Videl sem tudi staro kosilnico in pištolo. (Jakob, 3. r.)

Všeč mi je bilo, ko smo zavijali mila in ko smo jedli pogačo. Zelo mi je bilo všeč, ko smo si ogledali staro hišo. Tončka in Boris sta imela iz lanu obleko. (Lovro, 3. r.)

Všeč mi je bil ovčji kožuh in v filc oblečeno milo. Iz avtobusa sem videla ovce, krave, pujse in kužka, ki je imel čopka. (Nika, 3. r.)

Po malici smo se z avtobusom odpeljali v Adlešiče. Tam smo izdelovali domače milo. Ko smo naredili milo, smo se odpeljali v Žuniče. Ogledali smo si muzej na prostem. Všeč mi je bilo, ko smo si ogledali prostore stare hiše. (Neja, 3. r.)

PRILAGODI VIDEZ STRANI