Naravoslovni dan na Jelševniku

V torek, 22. 9. 2020, smo se učenci 7. in 8. razreda odpravili na Jelševnik, da bi izvedli naravoslovni dan na temo Črna človeška ribica. Naša lokacija je bila domačija Zupančič. Ko smo prispeli, so se nam predstavili učitelji, s katerimi smo izvajali dejavnosti v okviru naravoslovnega dne. Razdelili smo se v skupine in odšli z določenim učiteljem. Najprej smo se z učiteljico Jožico odpravili na biološko delavnico k reki, kjer smo lovili različne organizme, ki živijo v vodi. Ko smo nalovili zadostno število organizmov za opazovanje, smo se odpravili do mikroskopa, s katerim smo si jih podrobno ogledali. Ko smo končali, je sledila malica. Po malici smo z učiteljico kemije odpravili na kemijsko delavnico. Pri omenjeni delavnici smo ugotavljali trdoto, temperaturo, barvo ter onesnaženost vode. Po izvedbi kemijske delavnice smo si ogledali razstavo kamnin in plakatov človeške ribice. Učiteljica Nina nas je poučila o različnih kamninah in nam podrobno predstavila človeško ribico. Dan je bil zabaven, predvsem pa poučen, saj smo se na zabaven način naučili veliko novega.

Urban Koce, 8. r.

V torek, 22. 9. 2020, smo se učenci 7. in 8. r. odpravili na ogled črne človeške ribice v Jelševnik. Iz šole smo se odpravili ob 7.30. 

Ko smo prišli, smo spoznali gospoda in gospo, ki sta nas spremljala in nas vodila ter poučevala o črni človeški ribici. Razdelili smo se v tri skupine. Potekale so tri delavnice: biološka delavnica, kemijska delavnica in razstava. Pri kemijski delavnici smo delali različne poskuse in se pogovarjali o vodi. Nato smo imeli 10 minut odmora; seveda čas za malico. Potem smo se zamenjali v druge skupine. Na razstavi smo si lahko ogledali različne kamnine in tudi v živo preko kamere ogledali črno človeško ribico. Odšli smo v prostor, kjer je bilo ledeno, tam je bila slika jame in tudi odmevali so zvoki vode, tako da si se počutil, kot da si v pravi jami. Našteli smo vse jamske živali. Veliko smo se naučili o sestavi telesa človeške ribice. Ostala nam je še ena delavnica, in sicer biološka, na kateri smo se odpravili do ribnika in v njem videli ogromne postrvi. Šli smo naprej do potoka, v katerem smo lovili različne živali in jih na koncu dali v majhne posodice in si jih z mikroskopom ogledali. Naredili smo še skupinsko fotografijo za lep spomin. 

Dan je bil zelo poučen ter zanimiv. Takšnih izletov si želimo ponoviti.

 Neja Štefanič in Neža Sirk, učenki 7. r.

PRILAGODI VIDEZ STRANI