11. Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj

V ponedeljek, 19. 2. 2018 in v torek, 20. 2. 2018, je na OŠ Loka in v Kulturnem domu Črnomelj potekala 11. Mednarodna kiparka kolonija mladih Črnomelj. Iz naše šole sva se je udeležila jaz in Leon Pavlinič. Na koloniji nas je kiparilo šestintrideset nadarjenih likovnikov, starih med dvanajst in petnajst let, iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije.
Mladi kiparji smo pod strokovnim mentorstvom ustvarjali v štirih delavnicah. V delavnici »instalacija« so učenci ustvarjali pod okriljem mentorice Beatriz Tomšič Čerkez, delavnico »keramika« je vodila Nina Koželj, »montažno plastiko« mentor Vasjo Nanutom, četrto delavnico »siporeks« pa Boštjan Kavčič. Mentorjem so pri delu pomagale štiri asistentke študentke Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani – smer likovna pedagogika. To so bile Tamara Pintarič, Tjaša Travižan, Ana Hribar in Alenka Žumer.
Letos sem ponovno ustvarjala v delavnici KERAMIKA, ki je letos prvič, kot tudi delavnica inštalacija, potekala v Kulturnem domu Črnomelj. Ta delavnica mi je bila zelo zanimiva, delali smo z belo glino, in v večjih količinah kot v šoli pri pouku. Svoje znanje iz prejšnjega leta pa sem še dodatno nadgradila. V tej delavnici mi je bilo lepo izdelovati, saj sem imela enako mentorico kot lani in je res zelo zabavna in ustvarjalna. Tudi udeleženci kiparske kolonije smo se med seboj zelo zabavali med samim delom pa smo bili pridni kot mravljice in je v učilnici več ali manj prevladovala samo glasba. Svoj kip sem poimenovala »Pogled skozi skrivnost«. Leon pa je svoj kip ustvarjal v delavnici MONTAŽNA PLASTIKA, ki je potekala na OŠ Loka. Svoj kip je poimenoval »Zvok«.
Kiparsko kolonijo je pripravil Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj skupaj z OŠ Loka Črnomelj, ustvarjali smo na temo »UTRIP«. Na zaključni prireditvi je strokovna komisija, v kateri so bili akademska kiparka Paola Korošec, akademska kiparka Tejka Pezdirc in akademski slikar Robert Lozar, razglasili najboljše mlade kiparje. Na 11. Mednarodni kiparski koloniji mladih je zmagala Ana Perušek iz OŠ dr. Ivana Prijatelja Sodražica, ki je bila s svojim kipom najboljša v delavnici montažna plastika. Prejela je zmagovalno preslico kolonije, sodelovala pa bo tudi na Mednarodni koloniji mladih Ernestinovo v Slavoniji na Hrvaškem, ki je ena največjih tovrstnih kolonij v tem delu Evrope in s katero Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj strokovno sodeluje. Lucija Sedlar iz
OŠ Loka Črnomelj, je bila najboljša v delavnici keramika, Lea Radić in Ema Kurevija iz OŠ Jagode Truhelke Osijek (HR), sta bili najboljši v delavnici instalacija, Kaja Pavše Grabrijan iz
OŠ Mirana Jarca Črnomelj, pa je bila najboljša v delavnici siporeks.
Na kiparski koloniji mi je bilo zelo lepo, na njej sem spoznala veliko novih prijateljic iz najrazličnejših koncev Slovenije.

Nika Kuzma, učenka 9. razreda

Na Mednarodni kiparski koloniji mladih sem zelo užival. Še posebej drugi dan ob ogledu filmčkov. Sam bi raje bil v delavnici siporeks, ker se na to bolje spoznam. Imeli smo dobra mentorja.
Bil sem v delavnici montažna plastika. Iz žice, kartona in stiropora sem naredil kip z naslovom Zvok.

Leon Pavlinič, 7. r.

PRILAGODI VIDEZ STRANI