27. regijski otroški parlament

Regijski otroški parlament je na temo »Otroci in načrtovanje prihodnosti« zasedal v četrtek, 16. 3. 2017. Delegati iz občinskih otroških parlamentov – iz OŠ Dragatuš sva to bila Tilen Hudelja (8. r.) in jaz, Kevin Požek (9. r.) z mentorico go. Silvo Nagode – smo zasedali v sejni sobi Mestne občine Novo mesto.

Ob prihodu so nas najprej nagovorili predsednica Društva prijateljev mladine Mojca Novo mesto ga. Marjeta Ferkolj Smolič, direktorica novomeške mestne uprave ga. Vida Čadonič Špelič in koordinator regijskega otroškega parlamenta g. Janez Pavlin.

Potem smo se mladi parlamentarci razdelili v skupine. Vsaka skupina je predebatirala določeno podtemo ter nato izvolila vodjo in poročevalca, ki sta vsem ostalim poročala. Teme so bile razdeljene po naslednjih sklopih: Kdo sem in kaj želim postati, Prihodnost, vrednote in okolje.

Po poročanju skupin smo vsako podtemo predebatirali tudi vsi skupaj in prišli do zaključkov, da imamo v Sloveniji slab izobraževalni sistem, ki mladih ne pripravlja na vsakdanje življenje, da moramo za pravično prihodnost začeti aktivno delati vsi, da je velika težava moderne vzgoje, da starši na znajo reči NE, ter da se moramo pri energetiki čim prej in čim bolj usmeriti v obnovljive vire energije.

Za otroški parlament prihodnje leto smo predlagali naslednje teme: šolski sistem in prehrana, istospolni pari in svet brez rasizma.

Za konec smo izvolili še predstavnike, ki bodo jugovzhodno regijo zastopali na nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo aprila v Državnem zboru. Med izvoljenimi sem bil tudi jaz – Kevin Požek.

Zasedanje je trajalo do 11.30. Na njem smo imeli mladi krasno priložnost, da izrazimo svoje mnenje in poglede na svet. Zato je sporočilo otroškega parlamenta, naj se mladi ne bojijo izraziti svojega mnenja, saj jih bo lahko samo tako nekdo upošteval, tako pa bodo lahko sodelovali pri oblikovanju sveta.

Kevin Požek, 9. razred, novinarski krožek

Še več si lahko preberete ter si ogledate fotografije na strani Društva prijateljev mladine Mojca.

PRILAGODI VIDEZ STRANI