Tradicionalni slovenski zajtrk 2016

V petek, 18. 11. 2016, smo imeli učenci od 6. do 9. razreda naravoslovni dan.
Od pol osme do osme ure smo se pogovarjali o pomenu zajtrka.
Ob 8. uri smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk, pri katerem so se nam pridružili še ga. Andreja Štajdohar in prostovoljci iz Hiše Sadeži družbe Črnomelj, ki so nam kasneje pomagali v delavnicah. Z nami so bili tudi občinski svetnik in član Odbora za družbene dejavnosti občine Črnomelj g. Alojz Puhek, podžupan občine Črnomelj g. Štefan Misja in predsednik Čebelarskega društva ob Kolpi in Lahinji g. Zlatko Lakner. Za zajtrk smo imeli ajdov kruh, med, ki smo ga pridelali iz šolskega čebelnjaka, maslo, mleko in jabolko.
Po zajtrku smo pričeli z delavnicami. Razdelili smo se v skupine. V 1. delavnici je potekala krasitev sadnega drevesa. Vsak je s pomočjo papirja in lepila ter škarij naredil vsaj eno lokalno sadje ali več. Sadeže smo obesili na drenovo vejo. Imeli smo se zelo lepo.
Ob 9. uri smo se vsi učenci šole, učitelji, otroci starejših skupin iz vrtca, vzgojiteljice, ravnatelj ter zgoraj omenjeni gostje zbrali v telovadnici ter ob spremljavi harmonike, na katero je zaigral učenec 8. razreda Tim Bukovec Kralj, zapeli pesem Lojzeta Slaka Čebelar.
Udeležili smo se 2. delavnice, kjer smo delali sadna nabodala in jabolčno čežano. Na začetku smo sadje, ki smo ga dobili v kuhinji, olupili in narezali na manjše koščke. Nato smo narezano sadje nabodli na palčke in dobili sadna nabodala, ki smo jih pojedli. Bila so zelo dobra. Temu je sledila izdelava jabolčne čežane. Ko smo nalupili vsa jabolka, smo ji razrezali, očistili in dali v lonec ter jih skuhali. S slastjo smo pojedli jabolčno čežano.
V 3. delavnici je potekala peka medenjakov. Bili so zelo slastni. Njihov vonj se je širil po vseh kotičkih šole.
Bilo je zelo zanimivo. Učenci si želimo večkrat ponoviti tako ustvarjalen dan.

Neja Klepec, 6. r., novinarski krožek

PRILAGODI VIDEZ STRANI