Nušin Zeleni Jurij zmagal na Mednarodni kiparski koloniji mladih Črnomelj 2024

V četrtek, 14. in v petek, 15. marca 2024, je v Kulturnem domu Črnomelj potekala že 17. Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj, na kateri je sodelovalo 42 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.
Iz naše šole so se kiparske kolonije udeležili Nuša Alexandra Kočevar (7. r.), Izidor Jesih (7. r.) in Nina Stegne (8. r.). Nuša je ustvarjala v delavnici Montažna plastika, Izidor in Nina pa v delavnici Siporeks. Tema ustvarjanja je bila Domovina. To temo so organizatorji izbrali, ker letos mineva 80 let, odkar so se v Črnomlju odvijali prelomni trenutki slovenske zgodovine. V prostorih današnjega Kulturnega doma Črnomelj, je februarja 1944 potekalo I. zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS) in s tem prve začasne slovenske vlade. Hkrati je bilo istega leta na odru Kulturnega doma Črnomelj ustanovljeno Slovensko narodno gledališče. Zato je Občina Črnomelj leto 2024 razglasila za leto domovine v Občini Črnomelj. Tema ustvarjanja je bila kar se da široka in nič omejujoča – udeleženci so pri ustvarjanju razmišljali o tem, kaj in kje je za njih domovina, kaj jim pomeni, kaj ob tem občutijo in podobno.
Naši kiparji so o domovini razmišljali vsak na svoj način. Upoštevati so morali možnosti, ki jih dopušča določen material, iz katerega so oblikovali kip. Izidor je iz siporeksa naredil kip z naslovom Triglav, Nina je prav tako iz siporeksa oblikovala kip z naslovom Lipa, Nuša pa je iz žice, katero je pokaširala s časopisnim papirjem in lepilom, vse to pa nato še podkrepila z barvo, ustvarila kip, ki ga je poimenovala Zeleni Jurij. Vsi trije so se odlično odrezali, pokazali svojo ustvarjalno žilico, spretne roke in domišljijo. In ker se naši mladi umetniki zavedajo, da se vsak vložen trud tudi obrestuje, so se pred ustvarjanjem v materialu dobro pripravili, poslušali predavanja in upoštevali nasvete svojega mentorja na koloniji, pa tudi svojo učiteljico v šoli, s katero so se predhodno pripravljali na kolonijo, se pogovarjali o tem, risali skice, delali kipe.
Strokovna komisija je v sestavi akademskih kiparjev Urše Toman, Tejke Pezdirc in Metoda Frlica, izbrala zmagovalko 17. Mednarodne kiparske kolonije mladih Črnomelj. To je postala naša učenka Nuša Alexandra Kočevar, ki je strokovno komisijo prepričala s svojim zelo dobro oblikovanim kipom z odlično formo, kompozicijo, barvno usklajenostjo, domišljijo in otroško izraznostjo.
Nuša je prejela nagrado, zmagovalno preslico, ki je simbol te kolonije ter hkrati sodelovanje na koloniji mladih v Ernestinovem na Hrvaškem, kamor bo odšla v začetku aprila.
Čestitke vsem udeleženim učencem, še posebej pa Izidorju Jesihu, Nini Stegne in seveda zmagovalki Nuši Alexandri Kočevar. Ponosni smo na vas. Bravo!!

Jasmina Strugar,
mentorica, učiteljica likovne umetnosti

PRILAGODI VIDEZ STRANI