Obisk belokranjskega izročila (peka belokranjske pogače)

V petek, 27.10.2023 smo z izbirnim predmetom sodobna priprava hrane odšli v Črnomelj do  pekarice belokranjskih pogač, gospe Bibi. Najprej smo se pogovarjali o zgodovini belokranjske pogače. Izvedeli smo, da je belokranjska pogača zaščitena  vrsta prehrambnega izdelka  pri Evropski komisiji. Nato smo začeli s pripravo testa. V posodo smo natresli moko, sol in vodo s kvasom. Zmes smo dobro premešali, dokler se testo ni več prijemalo rok. Dokler je testo vzhajalo, smo se igrali igro vlečenje preste. To je potekalo tako, da sta dva učenca vlekla eno presto. Ko je presta počila, sta si vzela tisti kos, ki mu je ostal v roki.

Ko je testo vzhajalo, smo testo oblikovali z rokami v krog premera 30 cm. Potem smo na  obeh straneh pogače sedemkrat zarezali po testu, da je nastala oblika belokranjske pogače. Potem smo pogačo premazali s stepenim jajcem ter posuli z zrni kumine in ščepcem debelo zrnate morske soli. Pogačo smo dali za 20 minut v pečico.

Med peko pogače smo si ogledali etno muzej, kjer smo videli stara orodja in naprave, s katerimi so naši predniki predelovali platno.

Ko se je pogača spekla, smo komaj čakali, da smo jo lahko poskusili. Bila je zelo slastna, čeprav je bila še malo vroča.   

Nik Kobetič in Tim Frankovič, 7.

PRILAGODI VIDEZ STRANI