Kulturni dan v Velikih Laščah

V petek, 20. 10. 2023 smo učenci od 6. do 9. r. šli v Velike Lašče. Najprej smo šli na grad Turjak, nato smo šli na Trubarjevo domačijo.
V gradu Turjak smo videli stari WC, oklepe, orožja in maketo bojišča.
Na Trubarjevo domačijo smo prispeli od 12.00.
Na Trubarjevi domačiji smo najprej šli na delavnice, kjer smo sicer samo gledali, kako se naredi knjigo. Nato smo šli jest pico. Nazadnje pa smo še slišali veliko podatkov o piscu prvih dveh slovenskih knjig (1550), kdo so bili njegovi pomočniki in kdo nasprotniki. Ogledali smo si še žago in mlin ter se malce sprehodili po posestvu. Primož Trubar je bil utemeljitelj slovenske književnosti in začetnik slovenskega knjižnega jezika, prav tako pa zaslužen za besedo Slovenec.
Domov smo prišli okrog 17. ure. Bilo je lepo.

Nejc Kuzma, 6. r.,. novinarski krožek

 

V petek, 20. 10. 2023, smo imeli učenci od šestega do devetega razreda kulturni dan. Obiskali smo grad Turjak, kjer smo si ogledali, kako je včasih potekalo življenje na gradu. Izvedeli smo tudi, kako so se bojevali, jedli in lovili. Po ogledu gradu smo odšli še na Trubarjevo domačijo, kjer smo si najprej ogledali srednjeveško izdelovanje knjig. Po ogledu smo odšli na pico in se tako dobro okrepčali. Po kosilu smo si ogledali še Trubarjevo spominsko  sobo, kjer smo tudi imeli krajše predavanje o njem in njegovem življenju. Nato smo si ogledali  še mlin in žago Trubarjevega očeta. Tako se je dan zaključil. Preživeli smo lep in poučen dan.

Gal Kovaljev, 6. r., novinarski krožek

 

V petek, 20. 10. 2023, smo imeli učenci od 6. do 9. razreda kulturni dan. Odpravili smo se ob 7.45 izpred šole. Vozili smo se 1 uro in pol. Na grad Turjak smo prišli ob 9.45.
V gradu smo si ogledali oklepe, orožja, ki so jih uporabljali skozi čas. Prav tako smo videli WC, viteško dvorano, lovske trofeje, a najbolj čustveno smo si ogledovali grajsko ječo.
Na Trubarjevi domačiji smo si ogledali, kako so v Trubarjevem času izdelovali knjige in kakšna je bila včasih pisava. Pogovarjali smo se o Trubarjevih nasprotnikih in ljudeh, ki so mu pomagali.
Za kosilo smo jedli pico, kar je bil najzanimivejši del dneva. Potem smo se odpeljali domov.

Tim Butala Kuzma, 6. r., novinarski krožek

PRILAGODI VIDEZ STRANI