Župančičev hram

V torek, 9. maja 2023, smo se učenci 9. razreda odpravili v Župančičev hram.

Pri uri slovenščine smo obravnavali moderno in njene predstavnike ter prišli tudi do Otona Župančiča. Ker je naš pesnik povezan z Dragatušem, smo se odločili, da ga še bolje spoznamo. Zato smo se napotili v Gostišče Župančičev hram, kjer nam je moj ati lepo predstavil Župančičevo življenje še iz drugega vidika. Otona smo podrobneje spoznali in se o njem naučili tudi marsikaj novega. Ati nam je predstavil, kako je naša hiša sploh povezana z Župančičem. Izvemo, da so Župančiči tudi takrat imeli gostilno in trgovino, da je pesnik preživel svoje otroške dni prav v Dragatušu (od svojega 2. do 14. leta), da ni prvorojenec, da je imel mlajšo sestrico, ki je par dni po porodu umrla in je pokopana v Dragatušu. In če se to ne bi zgodilo,  bi se tudi Oton rodil v Dragatušu, zato pri nas pravimo, da je Oton Dragatušec.

Ker so bili Župančičevi primorani prodati hišo zaradi gospodarske krize, jo je kupil moj prapradedek Jožef Štefanič. Oton se je s svojo družino s težkim srcem odselil v Ljubljano. Večkrat so se vračali v ljubo Belo krajino in tako ohranjali stike s Štefaniči.

Izvedeli pa smo tudi kar nekaj zanimivosti o njem. Ena od teh je ta, da se je Oton rodil kot Zupančič in umrl kot Župančič. Do tega je prišlo, ko se je šolal na Dunaju in so ga nemško govoreči klicali Cupančič, kar mu je šlo na živce, saj je bil ponosen Slovenec. Tako si je dal strešico na Ž in klicali so ga tako, kot se napiše.

Doma  imamo še dandanes shranjena pisma, v katerih se je Oton zahvaljeval za vse dobrote, ki smo jih Župančičem poslali v Ljubljano.

Spominska soba Otona Župančiča hrani nekatera njegova dela in ohranja spomine na našega velikega pesnika.

Priporočam, da učiteljica Nataša pripelje še naslednje generacije, saj izveš veliko novih in zanimivih stvari.

Lucija Štefanič, 9. r.

PRILAGODI VIDEZ STRANI