Lončarska delavnica

Pri likovno-umetniškem krožku smo, v okviru projekta POGUM, na šolo povabili lokalnega lončarja, g. Martina Skolibra iz Črnomlja, ki se z lončarstvom ukvarja že 30 let. Povabili smo ga zato, da nam pokaže, kako se oblikuje posoda na lončarskem vretenu.

Gospod Martin nam je v uvodni uri povedal veliko zanimivega o glini, vrstah gline in kje se jo koplje, o zgodovini lončarstva v Sloveniji in v Beli krajini, o ornamentih na lončarskih izdelkih, o uporabi lončarskih izdelkov, o žganju in glaziranju gline … Prinesel je tudi svoje čudovite lončarske izdelke, da smo si jih lahko pobliže ogledali.

Nato nam je g. Martin na lončarskem vretenu demonstriral kako se naredijo različni uporabni izdelki. Vsi smo ga z zanimanjem opazovali in komaj čakali, da pridemo na vrsto. Ko smo ga opazovali, kako je spretno vrtel glino na lončarskem vretenu, se nam je zdelo zelo enostavno. Ko pa smo se sami preizkusili v tem, pa smo videli, da ni tako preprosto. Zato je g. Martin vsakemu od nas tudi pomagal, nam pri oblikovanju še enkrat razložil kako moramo držati roke in na kaj moramo biti pozorni. Vsi smo izdelali prav lepe lončke, ki smo jih po sušenju in biskvitnem žganju tudi porisali in poglazirali ter še enkrat žgali.

Na svoje lončarske izdelke smo zelo ponosni, saj so delo naših rok. Z veseljem jih bomo uporabljali. Gospodu Martinu se lepo zahvaljujemo za njegov trud in potrpežljivost z nami. Še kdaj ga bomo povabili.

PRILAGODI VIDEZ STRANI