15. MEDNARODNA KIPARSKA KOLONIJA MLADIH ČRNOMELJ 2022

Sedmega in osmega aprila je potekala 15. Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj (MKKMČ). Tema je bila »Začeti na novo, začeti po zeleno«. Organizator Tadej Fink je sklical učitelje slovenskih in bližje tujih osnovnih šol, da izberejo najboljše likovno in kiparsko nagrajene učence. Nato so učitelji poslali fotografirane izdelke posameznih učencev tako, da je strokovna komisija presodila ali si primeren za kolonijo. Likovnih nadarjenih učencev iz Slovenije nas je bilo izbranih 32, iz 22 slovenskih šol. Na kolonijo pa je prišlo tudi nekaterih nadarjeni likovniki iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Srbije, njih se je udeležilo 7.

Razdeljeni smo bili v različne delavnice, v katere nas je usmerila komisija. Na voljo so bile: instalacija, siporeks, keramika in montažna plastika. Sama sem bila izbrana v montažno plastiko. Mentor nam je bil Vasja Nanut. Delali smo predvsem iz naravnih materialov, kot na primer les, bambus, papir, razgradljive vrvice in podobno. Ker nismo točno vedeli kakšen material bomo imeli se nismo mogli tako dobro pripraviti. Poleg vseh preprek sem hitro dobila idejo in pričela sestavljati skulpturo na dogovorjeno temo. Naredila sem kurišče, zato ker ogenj nam daje upanje in povezuje družino. Kipu sem dala naslov Ogenj upa.

Prvi dan se je pričel ob 8.45, zbirali smo se v Kulturnem domu Črnomelj. Ko smo se vsi zbrali nas je Tadej Fink lepo sprejel, nas ogovoril, malo povedal o zgodovin samega kulturnega doma. Po nagovoru so nas razdelili v skupine. V naši skupini nas je bilo 7. Vsi smo se zelo hitro zastopili in si izmenjali par besed med izdelavo skulptur. Ob 13.00 je sledilo kosilo. Po kosilu smo se pridno odpravili nazaj delat. Čas je zel hitro tekel tako da nam je dan minil bliskovito. Z prvim dnevom izdelave smo končali ob 16.30. Tisti učenci ki so prišli iz oddaljenih koncev so prespali v Črnomlju.

Drugi dan se je pričel ob 8.00. Hitro smo se odpravili kip dokončat sej smo delal samo še do 13.00. Med izdelavo so nas prišli pogledat tudi iz SLO1, kar pomeni da smo bili na televiziji. Po končanem delu smo odšli na kosilo, med tem so nam strokovnjaki ocenjevali kipce. Ko smo se najedel smo imeli 1uro prostega časa, med katerim smo gledali filme. Po končanem odmoru smo se odšli poslikat pred kulturnim domom. Sledilo je razglašenje zmagovalca katera pa je bila Sofija Rošulj iz Srbije, s svojim kipom je ponazorila jajce iz katerega prihaja DNA, kot začetek življenja. V strokovni komisiji so bili Robert Lozar in Tejka Pezdirc.

V koloniji in med samim ustvarjenjem sem zelo uživala, saj sem spoznala veliko novih ljudi id dobila nove prijatelje. Zahvaljujem se pa tudi učiteljici Jasmini Strugar, da me je povabila in predlagala za kolonijo.

Julija Štefanič, učenka 9. razreda

Oglejte si tudi prispevek na TV Slovenija.

PRILAGODI VIDEZ STRANI