Nacionalni otroški parlament 2022

11. 4. 2022 je potekal 32. nacionalni otroški parlament v veliki dvorani Državnega zbora v Ljubljani. Tema otroškega parlamenta je bila Moja poklicna prihodnost. Nacionalni otroški parlament se je začel ob 9. uri, tako da smo morali z avtobusom kar rano na pot. V parlamentu so nas lepo sprejeli. Dali so nam značke na katerih piše ime in priimek predstavnika, ter regija. Na začetku so bili pozdravni nagovori nekaterih ministrov in predsednika državnega zbora. Za tem smo z dvigi rok potrdili dnevni red zasedanja.

Sledil je odmor, pri katerem smo imeli malico in se razdelili v skupine. Sama sem se odločila za skupino, katera je govorila o vplivi Covida-19 na izbiro poklica. V skupini smo se kar obsežno pogovorili, ter izmenjali svoja mnenja. Izbrali smo predstavnico naše skupine, katera je kasneje naša mnenja predstavila vsem sodelujočim. Pred začetkom predstavitve dela posameznih skupin in debate smo se šli pred parlament tudi poslikat in takrat je prišel tudi naš predsednik Borut Pahor, s katerim sva naredila selfi in izmenjala nekaj besed.

Za tem smo odšli nazaj v veliko dvorano, kjer nam je predsednik Pahor podal nekaj besed ter zaželel uspešno delo. Nato so sledile predstavitve skupinskega dela, kjer so predstavniki vsake skupine povedali o čem smo se pogovorili, pri tem nas je pozorno poslušal in spremljal tudi predsednik. Po končanih podstavitvah se je mogel predsednik na žalost že posloviti. Sledila je debata. Ker nas je bilo 111 si prišel res težko na vrsto za govorit, ampak se nisem vdala, poskušala sem in mi je tudi uspelo izjavit svoje mnenje in predloge. Na parlamentu je bilo predvsem izpostavljeno, da si mladi želimo boljše predstavitve poklicev, pri tem smo predlagali ustanovitev Zavoda za poklicno prihodnost in štipendij za praktične poklice, prav tako si želimo manj frontalnega učenja in več praktičnega pouka. Želimo si tudi manj pritiska staršev in učiteljev na izbiro naše poklicne poti.

Za konec smo izbrali tudi temo za naslednje leto, se še fotografirali v veliki dvorani in odšli na kosilo. Za tem smo odšli domov. Bilo mi je zelo lepo, saj sem dobila veliko novih izkušenj, poznanstva in novega pogleda na svet.

Julija Štefanič, učenka 9. razreda

PRILAGODI VIDEZ STRANI