Otroški parlament v šolskem letu 2021/22

Tema otroškega parlamenta v letošnjem letu je bila MOJA POKLICNA PRIHODNOST. Učenci so izvolili svoje predstavnike v šolski otroški parlament. Na srečanjih šolskega otroškega parlamenta so učenci preko skupinskega dela razmišljali o poklicih sedanjosti, prihodnosti in preteklosti. Govorili so tudi o tem, kaj vse vpliva na odločitev za nek poklic. Spoznali so, da osebnostne lastnosti močno vplivajo na odločitev, naše vrednote, način življenje naše družine, včasih tudi kakšen vzornik. Učenci so prav tako razmišljali kakšen je vpliv covida-19 na izbiro poklica ter kakšne možnosti izobraževanja in zaposlitve nam nudi vključenost Slovenije v Evropsko unijo. S predstavniki šolskega parlamenta smo naredili tudi plakat, ki je razstavljen na panoju na šolskem hodniku. Da pa bi se še boljše pripravili na temo, so učenci osmega razreda v okviru predmeta DKE opravili intervjuje s svojimi starši o njihovem poklicu, predstavili pa so tudi poklice, ki bi jih sami želeli opravljati. Na šolo pa smo tudi povabili naše bivše učence, ki so učencem 8. in 9. razreda predstavili svojo poklicno pot. Naši učenci so na šolskem otroškem parlamentu, ki je bil 16. 3. 2022, izbrali Julijo Štefanič in Domna Goršeta, učenca 9. razreda, da predstavljata našo šolo na občinskem otroškem parlamentu.

Občinski otroški parlament, ki je bil 22. 3. 2022, je potekal preko aplikacije ZOOM. V uvodnem delu sta učence pozdravila gospa Sonja Strgar iz DMP Črnomelj, kakor tudi župan občine Črnomelj, gospod Andrej Kavšek. Sledila je razprava o letošnji temi parlamenta. Parlamentarci so se aktivno vključevali v debato, povedali svoje mnenje in poglede na temo. Med zelo aktivnimi sta bila tudi naša učenca. Julija Štefanič pa je bila izbrana kot zastopnica naše šole na regijskem parlamentu.

Regijski otroški parlament, je bil 29. 3. 2022, na OŠ Grm v Novem mestu, je organiziralo Društvo prijateljev mladine Mojca. Na začetku so parlamentarci potrdili predlagano delovno predsedstvo, sledili pa so pozdravni nagovori predstavnika MO Novo mesto in predsednice DPM Mojca. Po predstavitvi parlamentarcev v uvodnem delu je sledilo delo v 4 skupinah. Sledila so poročanja in razprava po poročilu vsake skupine in skupna razprava. V sklepnem delu so potekale tudi volitve 10 delegatov, ki se bodo 11. 4. 2022 udeležili nacionalnega otroškega parlamenta, ki bo potekal v veliki dvorani Državnega zbora v Ljubljani. Julija Štefanič, predstavnica naše šole se odrezala odlično. Aktivno in konstruktivno je sodelovala tako pri delu v skupinah kakor tudi v kasnejši razpravi. Julija je bila tudi izbrana za delegatko na nacionalnem parlamentu, za kar ji seveda iskreno čestitam. Verjamem, da se bo tudi tam izkazala in dobro predstavljala tako našo šolo, kot tudi Belo krajino.

Anita Vrtin, mentorica otroškega parlamenta

PRILAGODI VIDEZ STRANI