160 let šolstva v Dragatušu

V petek, 21. 12. 2018, smo na OŠ Dragatuš obeležili častitljiv zgodovinski jubilej – 160 let šolstva v Dragatušu.

Začetki šolstva v Dragatušu segajo v leto 1858, ko je bila ustanovljena šola. V začetku je bila enorazrednica, pouk je potekal v farovžu, prvi učitelj pa je bil Jožef Čerin. V bombnem napadu nemških letal je bila šola močno poškodovana, porušena je bila cerkev ter druge stavbe v Dragatušu. Leta 1960 se je na pobudo takratnega ravnatelja Staneta Žule pričela gradnja novega šolskega poslopja. Slavnostna otvoritev šole, ki so jo poimenovali po narodnem heroju Francu Rozmanu Stanetu, je bila 30. 12. 1962. Toda nova šola je imela številne pomanjkljivosti, ki so jih postopoma poskušali odpraviti. Skozi leta se je dragatuška šola dograjevala in posodabljala, kar učencem in zaposlenim še danes omogoča kakovosten in sodoben način poučevanja in učenja.

V uvodnem nagovoru prireditve je prisotne pozdravil ravnatelj šole gospod Stanislav Dražumerič, ki nam je na kratko opisal zgodovino šolstva v Dragatušu ter nam predstavil načrte za prihodnost.

Zbrane sta nagovorila tudi dr. Jernej Štromajer, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ter novoizvoljeni župan občine Črnomelj gospod Andrej Kavšek. Z vzpodbudnimi besedami sta nas opomnila na pomembnost šolstva v manjših krajih, kot je Dragatuš.

Seveda smo glavno vlogo prireditve prevzeli učenci in s pestrimi kulturnimi točkami popestrili prireditev. Predstavila se nam je tudi Otroška folklorna skupina Dragatuš z godci pod vodstvom gospe Zdenke Pezdirc in Jana Gašperiča ter Tamburaški orkester Dobreč z dirigentom Gregorjem Zagorcem.

Vzporedno s prireditvijo je potekala razstava fotografij, ki so dragoceni spomini na šolstvo v Dragatušu, ter razstava slik, ki so jih mladi likovniki Bele krajine ustvarili na letošnjem Ex-temporu.

Avtor: Urban Koce, novinarski krožek, 6. razred OŠ Dragatuš

Foto: Tomislav Urh

Oglejte si še prispevek TV Vaš kanal.

PRILAGODI VIDEZ STRANI