Kulturni dan v spominski hiši Otona Župančiča

V sredo, 8. 5. 2024, smo imeli kulturni dan. Zjutraj smo se z avtobusom odpeljali na Vinico v rojstno hišo Otona Župančiča. Vodička Klaudija Jaketič nas je prijazno pozdravila in nas pospremila v rojstno hišo Otona Župančiča. Ob vstopu v hišo smo si v prvi sobi ogledali spominsko zbirko njegovih del. Najljubša mi je njegova zbirka Mehurčki, ki je zelo nagajiva. V naslednji sobi smo si ogledali filmček o njegovem življenju. Prisluhnili smo njegovim ugankam. Po ogledu smo se nestrpno odpravili v sobo, kjer smo si ogledali njegovo družinsko drevo. Zanimivo si je bilo ogledati njegove stvari, ki jih je uporabljal nekoč. Videli smo njegova očala, žepno uro, svinčnik in še veliko zanimivih stvari. S slušalkami smo poslušali njegove pesmi. Nato nam je Klaudija prebrala njegovo pesem Možiček kopitljaček. Po poslušanju pesmi si je vsak izdelal svojega možička. Oton Župančič je napisal veliko lepih pesmi in lepo je bilo obiskati njegovo rojstno hišo.
Dan smo zaključili s slastnim sladoledom in se polni prijetnih vtisov vrnili v šolo. (Neža Koce, 5. r.)

 

V sredo, 8. 5. 2024, smo imeli kulturni dan. Obiskali smo Vinico. Tam je rojstna hiša pesnika Otona Župančiča. Najprej smo si ogledali prostor, kjer so njegove pesmice. Klaudija nam je pokazala vse prostore v hiši. Nekaj pesmic je prebrala. V drugem prostoru smo si ogledali nekaj kratkih filmčkov o Otonu Župančiču. V 3. sobi smo poslušali njegove pesmice preko slušalk. Videli smo tudi njegova očala in svinčnik s katerim je pisal.
Tam so nekateri lahko izdelali Možička Kopitljačka, ampak je Klaudija pozabila v avtu žebljičke za izdelavo. Smešno mi je bilo, ko je rekla da so žebljički v Trstu 🙂
Za opravičilo je obljubila, da bo prišla v razred in nam bo zaigrala nekaj pesmic na kitaro.
Za konec smo šli na sladoled k mojemu prijatelju Ibrotu. (Mark Kambič, 5. r.)

 

V sredo, 8. maja 2024, smo imeli učenci 4. in 5. razreda kulturni dan. Z avtobusom smo se odpravili na Vinico. Šli smo v spominsko hišo Otona Župančiča.
Najprej nas je vodička odpeljala v sobo z njegovimi zbirkami pesmic in ugank. Prebrala nam jih je. Všeč mi je bila zbirka Pisanice. Potem smo šli v sobo, imenovano salon Otona Župančiča. Tam smo si lahko ogledali par filmčkov, ki so govorili o njegovem življenju. Ogledali smo si tudi 3 knjige, ki so bile zelo stare in ohranjene. Morali smo biti zelo previdni, ko smo jih listali. Sledila je še zadnja soba. Tam smo si lahko ogledali predmete, ki jih je pesnik uporabljal (očala, žepna ura…). Najbolj všeč mi je bil njegov zadnji svinčnik, ki ga je uporabljal še tik pred smrtjo. Vodička nam je povedala še nekaj o njegovi družini. S slušalkami smo lahko poslušali njegove pesmi. Ta soba mi je bila najbolj všeč. Prebrala nam je pesem Možiček kopitljaček in rekla, da si bomo sami izdelali Možička kopitljačka.
Šli smo po stopnicah v gornje nadstropje. Tam so nas na mizi že čakali nepobarvani Možički kopitljački. Pobarvali smo jih in izrezali. Potem smo s posebnimi sponkicami speli dele rok in nog na trup. Navezali smo še vrvico. Ko smo za vrvico potegnili, je Možiček kopitljaček plesal. Poslovili smo se od vodičke in se na koncu še posladkali s sladoledom v slaščičarni.
Nato smo šli peš do avtobusa, ki nas je čakal na bližnjem parkirišču in se z njim odpravili v šolo. Ta dan mi je bil zelo zanimiv in poučen. (Neja Dajčman, 5. r)

V sredo, 8. maja 2024, smo učenci 4. in 5. razreda imeli kulturni dan. Odpravili smo se na Vinico. Tam smo obiskali spominsko hišo našega pesnika Otona Župančiča. Pričakala nas je zelo prijazna vodička Klaudija. Ogledali smo si tri sobe. V prvi sobi so bila zbrana nekatera njegova dela. Nekaj njegovih del smo tudi recitirali. V drugi sobi so iz rok v roke potovale knjige, ki smo si jih ogledali. Nato smo si na zaslonu ogledali še nekaj kratkih filmov o Župančičevem življenju. Sledila je še zadnja soba. V njej je bilo veliko zanimivih predmetov kot so žepna ura, njegova očala ter svinčnik s katerim je napisal zadnjo pesem. Klaudija nam je prebrala pesem Možiček kopitljaček in nato smo na delavnicah izdelali še vsak svojega kopitljačka. Na koncu je sledilo tisto, kar smo vsi najbolj pričakovali – SLADOLED! Sprehodili smo se nazaj do avtobusa in se z njim odpeljali v Dragatuš v šolo.
Izvedel sem veliko novih stvari in bilo je zanimivo. (Lovro Vuk, 5. r.)

V sredo, 8. 5. 2024, smo imeli kulturni dan. Z avtobusom smo se odpeljali na Vinico. Obiskali smo rojstno hišo Otona Župančiča. Z vodičko Klaudijo smo si najprej ogledali prostor, kjer so njegove pesmi. Nato smo si pogledali filmček o njegovem življenju. V zadnji sobi nam je vodička Klaudija prebrala pesem Možiček kopitljaček, katerega smo si izdelali. Ker je vodička pozabila v avtu žebljičke za izdelavo možička, ga niso izdelali vsi učenci in so tisti za katere je zmanjkalo odšli zlagat v drugo sobo puzzle. Po končanem ogledu smo odšli na sladoled.
Hiša Otona Župančiča je zelo zanimiva in poučna. Ta dan mi je bil všeč. (Nika Babič, 5. r.)

Zjutraj, 8. 5. 2024, ob pol osmih smo imeli malico. Po malici, ko smo se vsi zbrali, smo počakali na avtobus. Četrtošolce in petošolce je avtobus odpeljal v Vinico. Na vratih nas je počakala vodička Klavdija, nas lepo pozdravila, se predstavila in povedala, kako bo potekal danes dan.
Vprašala nas je, katera je bila prva pesem, ki jo je napisal Oton Župančič. Predstavila je nekaj njegovih pesmi in nam povedala nekaj o njegovem o življenju in družini. V drugi sobi smo si ogledali film o njegovem odraščanju, zraven je še kaj pokomentirala. V tretjem delu pa smo odšli v delavnico, kjer smo si izdelovali možička kopitljačka.
Nazadnje smo šli še na sladoled in se odpeljali nazaj v šolo. (Tim Špehar, 4. r.)

PRILAGODI VIDEZ STRANI