Spominska prireditev ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša

Nedeljo, 5. 5. 2024, je dragatuški plac pričakal slovesno, kot že dolgo ne. Razlog je bila dopoldanska spominska slovesnost ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša. Prireditev je pritegnila zelo veliko obiskovalcev, tako iz naše krajevne skupnosti kot iz cele občine Črnomelj.

Na prireditvi, ki jo je povezoval domačin Tadej Fink, so nastopili Tamburaški orkester Dobreč, pevka Tina Kocjan, Folklorna skupina Dragatuš, Otroška folklorna skupina Dragatuš in učenci OŠ Dragatuš. 

Našo šolo je v prvi vrsti zastopalo številno članstvo Otroške folklorne skupine Dragatuš. Svoj prispevek so dali tudi šolski deklamatorji: Nik Kobetič, Lana Šašek Garantini, Nia Starašinič, Gal Kovaljev, Nika Gešelj in Klara Simčič.

Slavnostna govornika sta bila predsednik sveta krajevne skupnosti Dragatuš, g. Alojz Puhek in župan občine Črnomelj, g. Andrej Kavšek. V svojih govorih sta predvsem poudarila potrebo po nenehni skrbi za mir na svetu in željo, da se medvojni dogodki, ki so tako zaznamovali Dragatuš, ne bi nikoli več ponovili.

Program prireditve je simbolično upodobil dogajanje ob bombardiranju, slišali pa smo tudi pričevanje domačinke, ki je vso grozoto doživela na lastni koži.

Na vrtu ob dragatuškem placu je bil stiliziran obris nekdanje cerkve, v kulturnem domu pa je bila odprta razstava s fotografijami Dragatuša pred in po napadu. Prav tako je bila izdana tudi brošura ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša.

 

PRILAGODI VIDEZ STRANI