Tehniški dan v Novem mestu in Kostanjevici na Krki

V torek, 16. 4. 2024, smo se učenci predmetne stopnje odpravili v Novo mesto in Kostanjevico na Krki. Iz šole smo se odpravili ob pol osmih. Najprej smo se ustavili v Novem mestu, kjer smo obiskali Frančiškanski samostan in Jakčev dom. Sprva smo se razdelili v dve večji skupini v Jakčevem domu pa smo se razdelili še na manjše skupine. Skupini sta imeli voden ogled po samostanu in tako, kot tudi v Jakčevem domu, skupini sta se izmenjali, tako da je šla prva skupina po ogledu Frančiškanskega Samostana v Jakčev dom, druga skupina pa ravno obratno. V samostanu smo si ogledali njihovo cerkev, knjižnico in značilne baročne arhitekture ter zanimivo zgodovino. V Jakčevem domu smo imeli voden ogled, kjer smo si lahko ogledali likovna dela Božidarja Jakca, ter nekaj drugih likovnih del in nenavadnih skulptur, ki so marsikoga navdušile. Po ogledu prostorov, kjer so razstavljena likovna dela Božidarja Jakca, je vsaka skupina dobila svojo računalniško tablico, na kateri smo reševali naloge na temo likovno-pedagoške zbirke in opravljali razne naloge, npr. iskanje kipa ali slike. Po končanih ogledih v Novem mestu, smo kosili v restavraciji Kralj Matjaž v Supernovi. Po kosilu smo se z avtobusom odpeljali do Kostanjevice na Krki, kjer smo si ogledali Galerijo Božidarja Jakca. Okrog nekdanjega cistercijanskega samostana so postavljeni posebni kipi iz lesa, z mednarodnega kiparskega simpozija imenovanega Forma viva. Po prihodu v galerijo smo imeli 8. in 9. razred delavnice grafike na temo arhitektura kostanjeviškega nekdanjega samostana, najbolj nas je navdušilo arkadno dvorišče pa tudi vodnjak. Vsak učenec je sprva naredil skico, nato je na kovinsko ploščico s kovinsko iglo zarisal svoj motiv, na koncu pa še odtisnil matrico in tako je nastala grafika suha igla. Po opravljeni delavnici je sledil ogled galerije s kustosom. Ogledali smo si tri likovne razstave, avtorjev: Toneta Kralja, Franceta Goršeta in Jožeta Gorjupa. Po ogledu razstav smo se odpravili proti domu. Tehniški dan je bil zanimiv predvsem z likovno-umetniškega vidika in želimo si, da bi bilo takšnih dni še več. (Zala Puhek in Nina Stegne, 8. razred)

V torek, 16. 4. 2024, smo imeli učenci predmetne stopnje izlet.
Malo pred 8. uro zjutraj smo se z avtobusom odpravili do Novega mesta. Prva postojanka v Novem mestu je bil ogled Jakčevega doma. V domu smo si ogledali dva nadstropja umetniških del od Božidarja Jakca. Prvo nadstropje je prikazovalo njegova likovna dela pred študijem v drugem nadstropju pa slike po študiju. Ko smo končali z ogledom Jakčevih likovnih del, smo odšli nadstropje višje, kjer smo si ogledali likovno-pedagoško zbirko, tu so nam vodiči dali elektronske tablice in smo z tablico iskali slike in reševali naloge. Bilo je zelo zanimivo.
Po ogledu Jakčevega doma smo se takoj odpravili do druge lokacije, to je bil Frančiškanski samostan. Poleg samostana stoji zelo stara cerkev. Pred njo nas je pričakal župnik, ki nas je pospremil v cerkev. V cerkvi smo si ogledali več sto let stare kamne, ki so v njih izklesani ustanovitelji cerkve, poslušali smo del maše nato smo odšli v najstarejšo knjižnico v Novem mestu, ki je stara okoli 500 let. V knjižnici smo videli najtežjo in najmanjšo knjigo v regiji Novega mesta, župnik nam je povedal par zanimivosti o preteklosti izdelovanja knjig, zunaj pa smo si za konec ogledali še kip frančiškana z rastočo knjigo.
Odpravili smo se nazaj kjer nas je počakal avtobus in nas odpeljal v picerijo.
Zadnja postojanka je bila Galerija Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, kjer smo si ogledali umetniška dela Božidarja Jakca in izvedeli ogromno še o drugih slikarjih. Za na konec smo po ogledu imeli še likovno delavnico, kjer smo v tehniki kolaža naredili motive z okolico samostana. Po ogledu smo se odpravili proti avtobusu in ta nas je odpeljal nazaj v Dragatuš, kjer so nas počakali starši in nas odpeljali nazaj domov. (Nik Kobetič, 7. razred)

PRILAGODI VIDEZ STRANI