Naš osmošolec David Kopač srebrn na tekmovanju iz slovenščine

Na začetku šolskega leta so si tekmovalci izposodili knjigo Irene Androjne z naslovom Modri otok. Najprej so knjigo samostojno prebrali, nato so se začele priprave na tekmovanje. Temeljito smo se pogovarjali o vsebini, o knjigi in o avtorici. Največji poudarek smo namenili književnim osebam, njihovim ravnanjem, odnosom med njimi, književnemu prostoru, temi, motivom, sporočilu … Veliko smo tudi pisali.

Sledilo je šolsko tekmovanje za Cankarjevo priznanje. David je dosegel 1. mesto in se zanesljivo uvrstil naprej na regijsko tekmovanje. Priprave z mentorico Natašo so bile še intenzivnejše. Vse književne prvine smo še poglobili in do njih vzpostavili razmišljujoč odnos, analizirali smo tudi simboliko in pomene barv.

Modri otok je namreč otok, kjer vladajo prastari šamanski običaji, kjer se prepletata fantastični in realistični svet, svet umrlih in živih. Tudi sama pisateljica pravi: „V roman sem vtkala vse tisto, kar me je vznemirjalo že kot osnovnošolko: pustolovščino poletnih počitnic na otoku, prijateljstva in prve simpatije, pa tudi osamljenost. žalost in hrepenenje, ki se lahko skrivajo pod površino. Povezanost z naravo, očaranost z domišljijo. In vprašanje, ki me spremlja ves čas: kje je pravzaprav meja med domišljijo in resničnostjo? Kako sta povezani med seboj?“

Na regijskem tekmovanju je David dosegel odlično 2. mesto in se uvrstil na državno tekmovanje.

David se tokrat ni mogel toliko pripravljati, kajti imel je cel kup tekmovanj iz drugih predmetov – na vseh področjih se je uvrstil na regijsko ali državno tekmovane.

Državno tekmovanje za Cankarjevo priznanje je potekalo v Ljubljani. David se je odlično odrezal in usvojil SREBRNO Cankarjevo priznanje. Do zlatega priznanja sta mu zmanjkali le dve točki.

Davidu čestitamo za izjemen uspeh, trud, veselje do branja in ljubezen do slovenščine.

PRILAGODI VIDEZ STRANI