KK JE FEJST ZERO WASTE

V petek, 29. 3. 2024, smo imeli učenci 5. in 4. razreda naravoslovni dan. Zjutraj smo kot običajno prišli v šolo in imeli prvi dve uri pouk in malico. Prišel nas je iskat avtobus in nas odpeljal v Črnomelj pred grad, kjer so bile že nameščene stojnice.
Najprej smo šli vsi na izmenjevalnico igrač, šolskih potrebščin in knjig. Tam smo si izmenjali stvari. Vsak je prinesel eno stvar, jo dal tam in če mu je bila kakšna stvar všeč, si jo je vzel. Potem so nas razdelili v skupine: petošolci skupaj, četrtošolci skupaj. Našo skupino je vodila vodička Eva. Najprej smo šli k stojnici, kjer so imeli šolske potrebščine, obeske za ključke, bloke risalnih listov, balone … Tam si lahko dal kakšen evro ali dva v prostovoljne prispevke. Eno stvar smo si lahko vzeli. Potem smo šli na stojnico, kjer nam je gospa govorila o rastlinah in nam ponudila semena lanu in kokic. Naredili smo si »posodice« iz papirja. Vzeli smo si lahko kokice in lan ali pa samo enega od teh. Jaz sem si vzela semena obeh rastlin. Ko je bila menjava (po 15 minutah), smo se premaknili na ZIK delavnico. Tam je bil tudi Tadej Fink. Spoznali smo igro, ki so se jo igrali v starih časih pastirji na paši in še tri namizne igre. Igre so mi bile zelo zanimive, še posebej pa tista, ki so se jo igrali pastirji in se je imenovala »Drek, pekel, vice in nebesa«. Sledila je menjava. Šli smo na en kamion, ki je v notranjosti imel televizijo, računalnike in stare elektronske naprave: telefon, računalnik, kalkulator, televizija … Gospod nam jih je razkazal in kasneje smo si ogledali video posnetek o naravi in elektronskih napravah. Govoril je o tem, da naj elektronskih naprav uporabljamo čim manj in če se pokvarijo, naj jih damo v smetnjak, ki je prav temu namenjen ali pa jih popravimo. Na koncu smo lahko malo igrali računalniške igre. Kasneje smo šli še na palačinke in čaj. Potem sta dva dijaka iz srednje šole govorila o tem, naj čim manj onesnažujemo okolje in vodo. Sledil je program, ki so ga pripravili srednješolci.
Po programu smo šli na avtobus in se odpeljali proti šoli. Tam smo imeli kosilo in prevoz domov. Dan mi je bilo zelo zanimiv, saj smo se veliko novega naučili. Všeč mi je bila ideja o izmenjavanju stvari in igre, ki so nam bile predstavljene. (Neja Dajčman, 5. r.)

V petek, 29. 3. 2024, smo imeli naravoslovni dan. Odšli smo v Črnomelj. Vsak je prinesel eno stvar, ki je več ne rabi, je pa še uporabna. Če je hotel, je lahko vzel tudi kako stvar, ki je kdo drug ne rabi. Šli smo do prve stojnice in tam so nam dodelili vodičko Evo. Vodila nas je do druge stojnice. Obiskali smo društvo LAN. Gospa nam je dala semena od pokovke in lana. Na tretji stojnici smo si izbrali eno novo stvar. Četrta stojnica je bila taka, da si se igral igre, ki so se jih v starih časih. Na peti so povedali, da je bilo v prejšnjem času veliko zavrženih stvari, ki še delujejo. Pogledali smo si posnetek in igrali igrice. Šesta je bila najboljša. Jedli smo tople palačinke. Potem smo počakali, da nas bus pride iskat. Odpeljal nas je v šolo.
DAN MI JE BIL ZELO VŠEČ! (Tanja Štrekelj, 5. r.)

V petek, 29. 3. 2024, smo imeli naravoslovni dan. Zjutraj smo se z avtobusom odpravili v Črnomelj. S sabo je vsak prinesel stvari, ki jih ne potrebuje in jih želi podariti. Najprej smo na izmenjalnici odložili stvari, ki jih želimo podariti in si izbrali, kar nam je bilo všeč. Kasneje smo si ogledali še ostale stojnice, kjer smo se udeležili različnih dejavnosti. Na stojnici smo si lahko privoščili slastne palačinke, za katere smo po želji prispevali prostovoljne prispevke. Ogledali smo si tudi prireditev, na kateri so nastopali dijaki Srednje šole Črnomelj. Župan nas je nagovoril o pomembnosti recikliranja odpadkov. Z zanimanjem smo si ogledali gospoda, ki si je s pomočjo kolesa pripravil smuti. Polni prijetnih vtisov smo se z avtobusom odpravili nazaj v šolo.
Ta dan je bil zelo poučen. (Neža Koce, 5. r.)

V petek, 29.3.2024, smo se četrti in peti razred odpravili v Črnomelj. Imeli smo naravoslovni dan. Avtobus nas je prišel iskat pred šolo. Ko smo prišli v Črnomelj, smo najprej izmenjali stvari, nato pa odšli naprej. Jaz sem prinesla nekaj svojih premajhnih majčk, zase pa nisem vzela nič.
Nato smo odšli na stojnico, kjer so v zameno za prostovoljni prispevek, podarjali risalne bloke, svinčnike, obeske za ključe, barvice, flomastre… Na žalost 🙁 🙁 🙁 sem pozabila denar, ampak sem med brskanjem po svojem nahrbtniku našla nekaj drobiža, da sem ga podarila za risalni blok. Nadaljevali smo pri stojnici, kjer smo se pogovarjali o rastlinah – predvsem o lanu. Naredili smo si majhne paketke iz papirja, v katere smo dali ali pokovko ali lan ali lahko oboje. Potem smo šli na mojo najljubšo stojnico, kjer je bil Tadej Fink. Igrali smo se razne igre, ki so se jih igrali otroci – pastirji na paši. Jaz in Neža sva igrali igro o kokoših in dveh lisicah. Jaz sem bila kokoš, ona pa lisica. Zelo dobro sva igrali. Potem pa smo še šli igro, ki se je imenovala Nebesa, vice, pekel in drek. Na začetku sem bila skoz v dreku, potem pa sem prišla v nebesa, ampak nisem zmagala. Pri naslednji stojnici mi je bilo malo dolgočasno, saj je bilo govora o starinskih predmetih in različnih elektronskih napravah. Na koncu smo prišli na zadnjo stojnico, kjer so nam pekli palačinke. Jaz sem želela namazano z marmelado. Pred odhodom smo dobili še kazalke. Ta dan mi je bil zelo poučen in zabaven. Res je bilo lepo.:) 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 (Rebeka Kopač, 5. r.)

PRILAGODI VIDEZ STRANI