Naravoslovni dan – peka prest pri Bernardi Kump

V sredo, 29. 11. 2023, smo imeli naravoslovni dan. V šolo sem se pripeljala kot običajno.
Tam smo se zbrali in vzeli malico. Odpeljali smo se z avtobusom v Črnomelj. Izstopili smo pred gradom. Pešačili smo do Medenega butika Bibi, kjer nas je počakala gospa Bernarda. Najprej nam je razkazala glinene posode, pokazala nam je tudi, kako so v starih časih iz žita mleli moko. Na televiziji smo si ogledali posnetek, na katerem je bilo prikazano oblikovanje preste. Učiteljice so nas razdelile v 4 skupine. Gospa Bernarda nam je razdelila že pripravljeno testo. Začeli smo z izdelovanjem prest. Narejene preste smo dali gospe Bernardi, da jih je dala peči v pečico. Ko so se spekle, smo imeli čas, da jih lahko pojemo. Potem nam je gospa Bernarda razkazala še predmete, ki so jih uporabljali v starih časih.
Peš smo šli do avtobusa. Ta nas je odpeljal nazaj v šolo. Imeli smo kosilo in razvoze domov. Ta dan mi bo ostal v spominu. (Tia Dajčman, 2. r.)

 

V sredo, 29. 11. 2023, smo se odpeljali do gospe Bernarde v njen butik Bibi. Obiskali smo jo učenci 1. in 2. razreda. Pokazala nam je kako so včasih mleli pšenico na kamen, izdelovali posodo iz gline in katere lončke so uporabljali za kuhanje. Prav zanimiva mi je bila mentrga, v katerih so naše prababice mesile kruh.
Gospa Bernarda ima veliko starih predmetov, ki so še danes v uporabi. Povedala nam je recept za črnomaljsko presto. Poskusili smo jo narediti in seveda tudi pojesti. Zanimivo mi je bilo gledati, kaj ima na poličkah in kredencah. Lepo mi je bilo poslušati Bernardino domačo razlago. (Kim Mravinec, 2. r.)

 

Danes, 29. 11. 2023, smo se učenci 1. in 2. razreda z avtobusom odpravili v Črnomelj. Tam nas je pričakala gospa Bernarda. Najprej nam je predstavila njeno delo in nato še zgodovino pomena prest v Beli krajini. Potem smo začeli s pripravo testa in oblikovanjem prest. Vsak učenec je naredil svojo presto. Ko so bile pečene, je vsak svojo tudi pojedel. Na koncu nam je gospa Bernarda razkazala prostor, v katerem so razstavljeni stari predmeti značilni za Belo krajino. Gospe Bernardi smo se zahvalili za lep dopoldan. Odpravili smo se proti avtobusu, ki nas je odpeljal do šole. (Nuša Panjan, 2. r.)

 

Všeč mi je bilo, ko smo spoznali bele noše. Obožujem postopek predelave lana v oblačila. Všeč mi je zgodovina Črnomlja. Občudoval sem česanje lana. Gospe so pekle kruh. (Žan Pucelj Šterk, 2. r.)

 

Danes smo obiskali Medeni butik Bibi. Pod vodstvom gospe Bernarde Kump, smo ustvarjali in pekli preste. Bile so zelo okusne, saj je dišalo kot v pekarni. (Taja Barič, 2. r.)

 

V sredo, 29. 11. 2023, smo učenci 1. in 2. razreda odšli v Črnomelj. Obiskali smo gospo Bernardo. Naučila nas je peči preste. Pogovarjali smo se, kako so v starih časih pekli kruh, kako so belili lan in o starih kuhinjskih pripomočkih. Preste so bile slastne. (Lenart Oskar Vuk, 2. r.)

 

V sredo, 29. 11. 2023, smo imeli naravoslovni dan. Pekli smo preste. Pogovarjali smo se o življenju nekoč. Prvič sem pekel in jedel preste. Preživel sem lep dan. (Svit Kovaljev, 2. r.)

 

V sredo smo bili pri gospe Bernardi v Črnomlju. Tam smo pekli velike preste in pili zelo dober domači čaj. Vsak je pekel svojo presto. V majhnem muzeju smo videli starinske stvari. Doma sem spekla preste za mamico. (Ema Kambič, 2. r.)

 

V sredo, 29. 11. 2023, smo imeli naravoslovni dan – peka prest. Bili smo v Medenem butiku Bibi v Črnomlju. Gospa Bernarda nam je pripovedovala o starih časih. Pripravila nam je testo za peko prest. Sami smo z rokami svaljkali testo in ga oblikovali v presto. Namazali smo jih z oljem, jih posolili in dali v pečico. Pečene preste smo pojedli. (Jerca Težak, 2. r.)

 

Pekli smo preste. Videli smo stvari iz starih časov. Spekli smo preste in jih pojedli. Bile so okusne. Imeli smo se lepo. (Rok Kuzma, 2. r.)

 

Ta dan mi je bil zelo, zelo všeč. Pekli smo preste in se naučili nekaj starinskih besed za stvari. Zapomnila sem si besedi lan in kolovrat. Naredila sem majhno presto. Bila je slana in zelo dobra. (Klara Simčič, 2. r.)

 

Bili smo pri gospe Bernardi. Peljali smo se z avtobusom. Pili smo zelo okusen domači čaj. Pripovedovala nam je o  življenju v starih časih. Nato smo šli peč preste. (Mila Bahor, 2. r.)

PRILAGODI VIDEZ STRANI