Naravoslovni dan v slovenskem šolskem muzeju

V petek, 19. 5. 2023 smo se učenci četrtega in petega razreda, ob sedmi uri zjutraj, zbrali pred šolo. V jedilnico smo šli iskati malico, nato pa smo se z avtobusom odpravili proti Ljubljani. Med potjo smo se ustavili na počivališču, kjer se nahaja bencinska črpalka Petrol. Na počivališču smo šli lahko na stranišče ali pa smo si nekaj malega pojedli. Ko smo prispeli v Ljubljano, smo se z vzpenjačo povzpeli na Ljubljanski grad. Na gradu smo najprej pomalicali, nato pa smo šli na ogled gradu. Uporabljali smo lahko tudi telefone, da smo lahko fotografirali. Najprej smo si ogledali mučilnico. V njej so mučili kaznjence. Nato smo si šli ogledat stolp, na katerem smo videli celotno Ljubljano. Potem smo si ogledali film o nastanku in razvoju gradu. Z vzpenjačo smo se odpravili z gradu in se odpravili proti Slovenskemu šolskemu muzeju. Tam smo šli na pouk iz leta 1930 in na razstavo Od prazgodovine do danes. Razdelili smo se v 2 skupini. Skupina, v kateri sem bil jaz, je šla najprej na pouk lepopisja iz leta 1930. Najprej smo se oblekli srajce in odšli v učilnico. Na mizah smo imeli liste, na katere smo pisali s starimi nalivnimi peresi. Ko smo končali s poukom, smo odšli na razstavo Od prazgodovine do danes. Po ogledu razstave smo si lahko kupili kakšne starinske predmete. Po nakupu smo se odpravili na avtobus. Med potjo smo se vstavili v Žužemberku na sladoledu. Ko smo ga pojedli, smo se odpravili domov. (Jan Vranič, 5. razred)

V petek, 19. 5. 2023 smo se petošolci OŠ Dragatuš odpravili v Ljubljano. Ko smo z avtobusom prispeli v Ljubljano, smo vsi komaj čakali, »da se dan začne«. Prvo smo šli na vzpenjačo, ki nas je popeljala do Ljubljanskega gradu. Na gradu smo si najprej ogledali staro kaznilnico, ki nam je bila zanimiva. Potem smo se povzpeli po ozkih stopnicah do najvišje točke gradu. Bilo je strašljivo, ker je bilo tako visoko, ampak je bil na vrhu zelo lep razgled. Z gradu smo odšli  peš do Šolskega muzeja. Tam smo se razdelili v dve skupini. Mi smo najprej imeli učno uro lepopisa. Ko smo prišli do učilnice, smo videli na tleh koruzo in oslička. Po  tem nam je vodnica povedala pravila, kaj naj rečemo učiteljici, ker je sledila učna ura iz leta 1930. Ko je učiteljica prišla v razred, smo vsi v en glas rekli: »Dober dan, gospodična učiteljica!«. Potem je preverila, če imamo čiste roke in skoraj vsi smo jih imeli. Ko nam je to preverila, smo začeli z učenjem lepopisja. Učiteljica je bila pri tem zelo stroga. Ko je bilo učne ure konec, smo bili vsi brez besed, ker je bilo tako dobro. Po tem smo si ogledali še učenje od prazgodovine do danes. Bilo je zelo zanimivo. Ta dan mi je bil zelo všeč. In še na poti nazaj smo si lahko kupili sladoled. (Gašper Simčič, 5. razred)

V petek, 19. 5. 2023, smo šli v Ljubljano na izlet. Iz Dragatuša smo se ob 7.00 odpravili na pot. 
Ko smo izstopili iz avtobusa v Ljubljani, smo se peš odpravili do vzpenjače. Z njo smo se povzpeli do Ljubljanskega gradu. Takoj, ko smo prišli, smo opazili veverico, ki je plezala po drevesu. Šli smo v Ljubljanski grad. Zelo je bilo zanimivo. Videli smo tudi Korejce. Potem smo šli še na razgledni stolp. Zdelo se mi je strašno, ko smo se vzpenjali na stolp po strmih stopnicah. 
Ko smo si ogledali grad, smo šli peš do Slovenskega šolskega muzeja. Tam smo se razdelili v dve skupini – peti razred posebej, četrti pa posebej. Mi smo si šli najprej ogledat razstavo muzeja, kjer smo izvedeli veliko informacij o šolski zgodovini, za tem pa smo šli v učilnico na učno uro lepopisa. Dekleta smo se oblekle v oblekice, fantje pa so si nadeli telovnike. Rokave smo zaščitili z narokavniki. Učiteljica, ki nas je popeljala v učno uro 1930, je bila zeloooooo stroga. V roki je imela šibo. Uporabljala je starinske izraze, imenovala nas je deklič oz. fantič. Če si bil nevljuden, si bil kaznovan s klečanjem na koruzi ali s sedenjem na lesenem osličku. Malce me je bilo strah, saj takega načina poučevanja nismo bili vajeni. 
Čas je hitro minil in morali smo se odpraviti peš do avtobusa, ki nas je čakal na eni izmed postaj. Z avtobusom smo se odpeljali nazaj proti Dragatušu. Vrnili smo se okrog 15.30. Ta dan mi je bilo zelo zanimivo, še posebej učna ura. Želela bi si takšnega načina poučevanja še kdaj. (Neja Dajčman, 4. r.)

V petek, 19. maja, smo se četrtošolci in petošolci odpravili v Ljubljano. Najprej smo obiskali Ljubljanski grad. Nanj smo se povzpeli z vzpenjačo. Tam smo pomalicali šolsko malico. Sledil je ogled gradu in odšli smo na stolp ter obzidje. Po ozkih ulicah smo se spustili v mesto ter se sprehodili do Šolskega muzeja, ker smo četrtošolci imeli najprej ogled razstave. Sledila je učna ura lepopisa. Bilo je zelo težko vzravnano sedeti, ampak smo vztrajali, ker nihče ni hotel dobiti kazni. Ko je bilo učne ure konec, smo se odpravili v trgovinico kupiti spominke. Na poti domov smo se ustavili v kraju Žužemberk in se posladkali sladoledom. Ta dan mi bo za vedno ostal v spominu.  (Lovro Vuk, 4. r.)

V petek, 19. 5. 2023, smo imeli izlet. Ogledali smo si Ljubljano. Videli smo: Ljubljanski grad, Šolski muzej, golobe, ples maturantov … Vzpeli smo se na vrh Ljubljanskega gradu, od koder smo videli celo Ljubljano. V Šolskem muzeju so nam predstavili zgodovino šole, imeli smo lepopis, morali smo biti pridni in upoštevati pravila lepega vedenja. Najlepša mi je bila vožnja z vzpenjačo na Ljubljanski grad. (Adrijan Šarić, 4. r.)

V petek, 19.5.2023,  smo šli na izlet. Avtobus nas je odpeljal v Ljubljano, kjer smo si ogledali Ljubljanski grad. Do njega smo prišli z vzpenjačo. Ogledali smo si grad, nato še filmček. Bil je zanimiv. Pred tem smo šli tudi na razgledni stolp, iz katerega smo videli celo Ljubljano. Ko sem pogledala dol, se mi je zdelo srhljivo. Potem smo šli v Slovenski šolski muzej. Najprej smo si ogledali zgodovino šole, nato smo šli še na uro lepopisa. Za k tej uri smo se morali obleči posebna oblačila, ki so jih morali nositi v starih časih. Učna ura mi je bila lepa in stroga. Čez dve uri smo bili že v Dragatušu. Ta dan mi je bil zelo všeč. (Tanja Štrekelj, 4. r.)

V petek, 19. 05. 2023, smo prišli zjutraj v šolo in si najprej razdelili malico. Potem smo odšli na avtobus, ki nas je odpeljal v Ljubljano. Po prihodu v Ljubljano smo odšli do vzpenjače, ki nas je zapeljala na Ljubljanski grad. Iz obzidja gradu smo si lahko ogledali mesto Ljubljano.
V gradu smo si ogledali film, ki je trajal 15 minut. Potem smo imeli še ogled muzeja. Nato je sledila še šolska ura lepopisja. Mene je učiteljica poslala klečat na koruzo. Takšno kazen so včasih naložili učitelji svojim učencem.Po končani uri lepopisja smo se vrnili do avtobusa in se odpeljali nazaj proti domu. Med potjo smo se ustavili v Žužemberku, kjer smo si, kdor je želel, lahko kupili
sladoled. Postanek so nekateri tudi izkoristili za odhod na stranišče. Nato nas je avtobus odpeljal nazaj v šolo, kjer so nas pričakali starši in nas odpeljali domov.
Ta dan mi bo ostal v lepem spominu, še najbolj mi je bila všeč ura lepopisja. (Matic Črnič, 4. r.)

PRILAGODI VIDEZ STRANI