Ogled razstave KOUPA – Belokranjska dediščina na sodoben način

V petek, 13. maja 2022, smo se učenci likovno-umetniškega krožka z vlakom odpravili v Metliko. Obiskali smo Galerijo Kambič, kjer nas je pričakala kustosinja Alenka in nas najprej popeljala skozi stalno zbirko Kambičeve galerije, v kateri je zbirka akademika prof. dr. Vinka Kambiča in njegove žene, primadone Vilme Bukovec Kambič, ki sta svoj prosti čas posvetila umetnosti, predvsem likovni. Prof. dr. Kambič je bil velik poznavalec, ljubitelj in zbiratelj del slovenskih slikarjev. Vsa umetniška dela in kulturnozgodovinske predmete sta donirala Občini Metlika. Videli smo veliko umetnin znanih slovenskih umetnikov od baroka, realizma in impresionizma ter nekaj kosov stilnega pohištva.

V spodnjih prostorih pa smo občudovali uporabne sodobne izdelke, od keramike, stekla in porcelana do hišnega tekstila in pohištva, katerih avtorica je Jožica Brodarič, ki je po rodu belokranjka. Svojo lastno znamko za dom je imenovala KOUPA, ki temelji na etnološki dediščini Bele krajine. Na vseh izdelkih smo videli in občudovali, kako je tradicionalna motivika z belokranjskih vezenin in pisanic  transformirana v uporabne izdelke. V tem projektu so sodelovali številni slovenski rokodelci, obrtniki in podjetja, tudi belokranjski.

Po ogledu razstave smo bili pa mi na vrsti za ustvarjanje. Tudi mi smo si z risanjem in s slikanjem belokranjskih ornamentov na blago okrasili bombažno vrečko. Ugotovili smo, da je pri slikanju na blago potrebno biti zelo natančen in potrpežljiv, če hočeš narediti lep in estetski izdelek. Bilo je prav zanimivo in uživali smo.

Učenci likovno-umetniškega krožka

PRILAGODI VIDEZ STRANI