Izdelovali smo zmaje

Učenci 5. r. so 23. 2. 2021 imeli tehniški dan. Izdelovali so zmaje…

Najprej nam je učiteljica razložila njegovo izdelavo. Zmaja je bilo delat po eni strani zelo zabavno po drugi pa tudi težko (rezat folijo in jo lepit). Med seboj smo si zelo pomagali. Najprej smo v palčke naredili utore in ju zvezali v križ. Nato smo v utore napeli vrv in jo napeljali okrog zmaja. Obrisali smo zmaja na folijo in folijo izrezali. Zavihke folijo smo nato prilepili, zmaja še okrasili in izdelek je bil narejen.

Dan je bil zelo zabaven.

Miha Svetič, 5. r.

Potrebovali smo škarje, lepilo, vrvico, lesene palice in folije. Izdelovali smo po učiteljičinih navodilih. Najprej smo izmerili dolžino, na robovih smo naredili udore, vrvico pripeli, folijo smo položili na tla, nanjo pa zmaj in smo odrezali 3 cm v stran, potem smo folijo nalepili. Na koncu smo pa dodali okraske.

Nam je bilo lepo.

Tai Zajc, 5. r.

PRVO URO NAM JE UČITELJICA POVEDALA NAVODILA. POSOJALI SMO SI ŠKARJE IN SE IMELI ZELO LEPO. POTEM JE PRIŠLA MALICA. HITRO SMO POJELI IN DELALI NAPREJ. NATO JE ŽE NEKAJ UČENCEV KONČALO. JAZ SEM ŽE KONČEVAL. KO SEM KONČAL, SEM POMAGAL SOŠOLCU. KI JE ZAOSTAJAL.

IMEL SEM SE ZELO LEPO.

ANDREJ BAHOR, 5. r.

Najprej nam je učiteljica pokazala, kako narediti zmaja. Ko je končala z opisom postopka, smo se lotili zmaja sami. Ko smo se lotili dela, smo si vzeli palčke in jim označili sredino. Potem smo si zarezali v palčke udore, da vrvica ne bi drsela. Naslednji korak je bil, da zvežemo palčke v križ. Ko smo zvezali, smo okrog teh palčk dali vrvico. Za tem je sledil najtežji korak, in sicer smo morali folijo prilepiti tako, da je bilo znotraj nje ogrodje zmaja.

Potem smo ga samo še okrasili in je bilo konec.

Matija Blatnik, 5. r.

Potrebovali smo: leseni palici, vrvico, vrečko, lepilni trak, lepilo, ravnilo, svinčnik, škarje in lepenkarski nož. Najprej smo naredili jamico (udor), da se vrvica ne bo premikala. Potem smo vrvice navili okoli. Nato smo z vrečko narisali, kod moramo izrezati. Potem smo nalepili vrečko na oporo in še malo okrasili.

Meni je bilo današnje delo všeč.

Jan Gršič, 5. r.

Najprej nam je učiteljica dala lesene paličice. Začeli smo z meritve paličic in označevanjem sredine krajše paličice. Nato smo izdolbli udore na vsaki strani obeh paličic, da smo naredili mesto, kamor se bo kasneje lažje fiksirala vrvica. Palčke smo prilepili skupaj v obliki križa. Vrvice smo nato na letvici fiksirali. S flomastrom smo morali obrobit folijo tako, da smo 3 cm širše od vrvic izrezali. Izrezano folijo smo s lepilnim trakom prilepili tako, da smo folijo zavihali preko vrvic. Tri vrvice smo za tem privezali še na zgornje tri konce zmaja. Eno vrvico smo pustili daljšo, da bomo zmaja lahko spuščali visoko v zrak. Na koncu smo zmaju naredili še rep in ga porisali.

Nama je bilo lepo in zabavno, vendar v določenih korakih postopka dela tudi težko. Veliko se nas je kar močno nasmejalo in tudi razjezilo.

Nina Stegne in Lana Šašek Garantini

PRILAGODI VIDEZ STRANI