Naravoslovni in tehniški dan v Ljubljani

V petek, 18. 9. 2020 smo 4. in 5. razred odšli v Ljubljano. Vozili smo se z avtobusom. Ko smo prišli na trg, smo med malico strašili golobe. Nato smo šli peš do Ljubljanskega gradu, si ogledali oklepe in malo višje (v stolpu) celotno Ljubljano. Vrnili som se na trg. Od tam smo začeli pot do muzeja stare šole.

V muzeju smo se razdelili po razredih. Potem smo se še enkrat razdelili po 7 na skupino. Šli smo po muzeju, se učili o stari šoli in si vse podrobno ogledali. Nato pa je sledila učna ura iz leta 1930. Na srečo je na osličku sedel le eden učenec Miha Svetič. Isti učenec je tudi klečal na koruzi.

Meni je bila najbolj všeč učna ura.

David Kopač, 5. r.

V petek 18. 9. 2020 smo imeli učenci 4. in 5. razreda naravoslovni oz. tehniški dan. Ko smo prišli v šolo, smo se zbrali v učilnici. Počasi smo odšli na avtobusno postajo, kjer nas je že čakal avtobus. Po poti ni bilo sploh tišine v avtobusu. Končno smo prispeli v Ljubljano, kjer nas je avtobus spustil pred parkom, v katerem smo jedli. Ko smo vsi pojedli, smo se odpravili peš na Ljubljanski grad. Pot je bila še kar strma, ampak smo vsi prišli gor. Na gradu smo si ogledali muzej orožja in se odpravili po stopnicah gor. Videli smo lep razgled nad Ljubljano. Učiteljice so izbrale eno pot navzdol, ki je bila zelo strma in po nekem času hoje so učiteljice rekle, da je preveč strmo in naj se obrnemo. Prilezli smo gor in so našle boljšo pot, ta je večinoma imela zelo nizke stopnice, kmalu se je pričel makadam.

Med potjo do parka smo videli zelo veliko moških, oblečenih v fina oblačila in nosili so kravate, vozili so se pa s kolesom, skirojem, rolkami, samo z avtomobilom nismo nobenega videli. Pri nas tega nismo navajeni. Prišli smo spet v park, v katerem smo kaj pojedli, če smo hoteli.

Ko je bila ura počasi poldne, smo se odpravili v šolski muzej. Učenci 4. razreda so začeli z uro pouka iz leta 1930. Nam je vodička razložila in pokazala slike, kako se je razvijala šola vse do danes. V tem času so četrtošolci končali uro pouka. Mi smo bili na vrsti. Imeli smo uro lepopisa. V zvezke, ki so nam jih dali, smo pisali bolj postrani črke z nalivnikom, ki smo ga omakali v črnilo ter biti smo morali zravnani in imeti levo roko za hrbtom. Kazni so bile: klečanje na koruzi in sedenje na oslovski klopci z rokama med oslovimi ušesi. Sošolca je zanimalo, kak je to občutek, zato se je začel smejati in ga je učiteljica vsakič nekam poslala. Po koncu ure so nas učenci 4. razreda čakali pred učilnico. Odpravili smo se. Zunaj nas je že čakal avtobus. Okoli pol štiri smo prispeli v Dragatuš.

Meni osebno je bilo zelo všeč. Imenitno bi bilo, da je pri nas tudi režim tako strog, saj drugače sploh ni reda. Upam, da bo tako, kot so učiteljice rekle vodičkam, in sicer da bo naša šola šolski muzej obiskala vsaki dve leti.

Lana Šašek Garantini, 5. r.

V petek, 18. 9. 2020, smo učenci četrtega in petega razreda obiskali Ljubljano. Ko smo izstopili iz avtobusa, smo se ustavili na Kongresnem trgu in pojedli sendviče. Nato smo se sprehodili na Ljubljanski grad, kjer je bil res lep razgled.

No, končno smo prišli v Šolski muzej, kjer je bila učiteljica res stroga, a tudi prijazna. Pisati smo morali tako, da smo levo roko držali na hrbtu in sedeti vzravnano. V muzeju smo videli nagačene živali in uniformo pionirčkov.

Še dobro, da ne hodimo v tako šolo s tako strogo učiteljico.

                                                                                                       Neja Fink, 4. razred

V Šolskem muzeju je bilo lepo. Videli smo, kako so se učili v starih časih. Mi smo se preizkusili v lepopisu. Kazni so bile zelo vzgojne: klečanje na koruzi, sedenje na osličku med katerega ušesa si dal roke in osliček za na rame, ki si ga moral nesti domov in ga nisi smel sneti.

Nuša Alexandra Kočevar, 4. razred

V petek, 18. 9. 2020, smo si učenci 4. in 5. razreda odšli ogledat Ljubljanski grad in slovenski šolski muzej.

V Šolskem muzeju so zelo dobro prikazali način šolanja včasih.

Na gradu mi je bilo zelo lepo, čeprav se bojim višine.

Izidor Jesih, 4. razred

PRILAGODI VIDEZ STRANI