Komemoracija na Lokvah

V ponedeljek, 7. novembra 2019, je potekala komemoracija v spomin na Franca Staneta Rozmana – za soborce komandanta Staneta. Na ta dan je pred 75 leti namreč ob testiranju novega minometa novo orožje na žalost razneslo.

Na komemoraciji, ki se je  udeležilo med 150 in 200 ljudi, so bili prisotni praporščaki Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Policijskega Veteranskega društva SEVER, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Slovenske vojske in ostalih.

Od visokih gostov so se žalne slovesnosti udeležili predstavniki občine Črnomelj z županom Andrej Kavšek na čelu, predstavniki občin Metlika in Semič in vodilni člani raznih lokalnih združenj.

V čast Francu Rozmanu Stanetu kot partizanskemu poveljniku so na komemoracijo prišli tudi pripadniki Častne čete Slovenske vojske in orkester Slovenske vojske.

Kulturni program se je začel s slovensko himno, ki jo je zaigral orkester Slovenske vojske. Nato je zapel Mešani pevski zbor Samospev pod vodstvom Ani Janković Šober. Nato sem jaz, Tea Ravnikar, recitirala pesem Ivan Minatti : Ne misli več name, na nas. Za mojim nastopom je še enkrat zapel pevski zbor Samospev. Za njimi pa je recitirala naša učenka Nika Valentina Kočevar. Za njo pa za konec nastopil Matevž Banovec.

Nato je prišel na vrsto slavnostni govornik prireditve – predsednik ZZB NOB Slovenije, g. Tit Turnšek. Imel je nekajminutni govor, v katerem je predstavil svoje poglede na poskuse sprave med Slovenci in ob tem izrazil nestrinjanje s hudim in tudi po mojem mnenju, nesprejemljivim spreminjanjem zgodovine, zlasti dogodkov iz 2. svetovne vojne in let takoj po njej. Ob tem je omenil tudi, da so partizanska sodišča storila določene nepopravljive napake, ki pa se ne morejo primerjati z izdajo naroda v obliki sodelovanja z okupatorjem.

Sledilo je polaganje vencev ob igranju orkestra Slovenske vojske. Svoje vence so položili pripadniki mnogih društev in zvez, pa tudi predstavniki občin in vojske.

Kulturni program je povezoval g. Jaka Birkelbach.

Tea Ravnikar, 8. razred, novinarski krožek

PRILAGODI VIDEZ STRANI