Zelo uspešni učenci na natečaju Evropa v šoli – 2. in 3. mesto v Sloveniji

Na OŠ Dragatuš vsako leto uspešno sodelujemo na likovnem natečaju Evropa v šoli. Letos sta med najboljše likovnike v Sloveniji uvrščena naša učenca Anej Kobe, učenec 5. razreda, ki je dosegel 3. mesto v Sloveniji s svojim likovnim delom – sliko, z naslovom »Moja mami je mojstrica za vse« in Julija Štefanič, učenka 6. razreda, ki je dosegla 2. mesto  v Sloveniji s svojim likovnim delom – sliko, z naslovom »V atkovem objemu sem vedno varna«, oba pod mentorstvom učiteljice Jasmine Strugar. 10. maja, en dan po Dnevu Evrope, so jima v Festivalni dvorani Pionirskega doma v Ljubljani, podelili nagrado in diplomo za doseženi nagradi.

V kulturnem programu so nas nagovorili dr. Miro Cerar, minister za zunanje zadeve, Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, za povezovanje programa in zanimive glasbene, pevske in dramske točke pa so poskrbeli učenci iz OŠ Artiče.

Učenci so letos ustvarjali na temo: »Snemimo roza-modra očala: Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante«. Osrednja tema letošnjega natečaja se navezuje na enakost spolov z namenom doseči enakost spolov in okrepiti vlogo vseh žensk in deklic, kar je tudi 5. cilj trajnostnega razvoja.

Na natečaju, ki ga koordinira Zveza prijateljev mladine Slovenije, je po vsej Sloveniji sodelovalo kar 140 šol in 10.617 mladih ustvarjalcev, ki so svoje mnenje in predloge izražali na likovnem, literarnem, fotografskem in video področju.

Več o dogodku si lahko ogledate tukaj. Oglejte si še nagovor dr. Mira Cerarja.

Mentorica: Jasmina Strugar


Dosegel sem 3. mesto v Sloveniji na natečaju Evropa v šoli

Pri likovnem krožku smo ustvarjali na temo »Snemimo roza-modra očala: Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante«. Pogovarjali smo se o enakosti spolov, o poklicih, ki jih opravljajo moški in ženske, o hobijih, ki so stereotipni za fante in dekleta, razmišljati pa sem moral o tem, kako bi spolni stereotip naredil nestereotipnega.

Naredil sem veliko skic na to temo, razmišljal sem o moških opravilih in poklicih, ki bi jih lahko opravljale tudi ženske. Spomnil sem se, da moja mami doma opravlja veliko moških opravil, zato sem na svoji sliki upodobil ravno njo, kako popravlja avto, odtoke, zabija žeblje in se razume na veliko podobnih stvari, ki so značilne za moške. S to svojo sliko sem želel sporočiti, da so tudi ženske zelo dobre pri opravljanju težjih del, da so pomembne, enakovredne, enakopravne in sposobne ter da morajo imeti v življenju na splošno enake možnosti kot moški. Zato sem to svojo sliko naslovil »Moja mami je mojstrica za vse«.

Ker je učiteljica Jasmina Strugar moj likovni izdelek izbrala za med najboljše na šoli, ga je poslala na likovni natečaj Evropa v šoli. Moje delo se je uvrstilo najprej iz regijskega na državni nivo, nato pa ga je strokovna komisija na tem natečaju v Ljubljani uvrstila na 3. mesto v Sloveniji. 10. maja sem bil povabljen na nacionalno zaključno prireditev tega natečaja, kjer so mi v Festivalni dvorani Pionirskega doma v Ljubljani, podelili nagrado in diplomo za dosežen uspeh. Na ta uspeh sem zelo ponosen.

Anej Kobe, 5. razred

 

Dosegla sem 2. mesto v Sloveniji na natečaju Evropa v šoli

Likovni natečaj Evropa v šoli je potekal na temo »Snemimo roza-modra očala: Ustvarjajmo družbo enakih možnosti in priložnosti za dekleta in fante«. To pomeni, da imamo punce in fanti enake pravice in priložnosti v družbi v kateri živimo.

Učiteljica Jasmina nam je razložila kaj vse ta tema pomeni in nato smo začeli z skiciranjem risbe. Odločila sem se, da bom narisala očeta kako pestuje dojenčka. S to sliko sem želela sporočit, da niso samo mamice tiste katere vzgajajo in čuvajo otroke. Sliko sem poimenovala »V atkovem objemu sem vedno varna«.

Učiteljica je izbrala najboljše na naši šoli in jih poslala na Društvo prijateljev mladine v Metliko na regijski izbor. Tam je bila moja slika izbrana med najboljše in je odšla v Ljubljano na državni izbor. Čez nekaj mesecev so prišli rezultati in nisem mogla verjet, da je bilo moje ime napisano na 2. mestu. Bila sem zelo vesela.

V petek, 10. maja 2019, smo šli v Ljubljano in v Festivalni dvorani Pionirskega doma so mi podelili nagrado.

Za ta uspeh se bi rada zahvalila moji mentorici Jasmini Strugar in se že veselim naslednjega likovnega natečaja.

Julija Štefanič, 6. razred

PRILAGODI VIDEZ STRANI