Delovna sobota: GASILSKA VAJA na OŠ Dragatuš

V soboto, 13. 4. 2019, smo imeli učenci OŠ Komandanta Staneta Dragatuš delovno soboto. Na naši šoli je potekala velika gasilska vaja. V njej je sodelovalo preko 384 udeležencev, s kar 42 vozili, in sicer:

– 27 enot gasilskih društev GZ Črnomelj

– štab civilne zaščite občine Črnomelj,

– Rdeči križ Črnomelj,

– Nujna medicinska pomoč Črnomelj,

– Enota za podporo vodenju Ljubljana,

– Helikopterska enota,

– Pobrateno društvo DVD Novi Marof,

– Enota reševalnih psov ŠKD Bela krajina

Vse je začelo zgodaj zjutraj. Kot običajno smo prispeli v šolo. Učenci, ki niso bili ponesrečenci, so imeli dve uri tehniški dan, drugi, poškodovanci, pa smo odšli v telovadnico, kjer so nam člani Rdečega križa Črnomelj razdelili vrste poškodb in nam narisali rane ter predstavili naloge. Ko smo bili vsi namaskirani in so bile vloge razdeljene, smo nestrpno pričakovali začetek dogajanja. Ura je odbila devet in učenci, ki smo bili ponesrečeni v dimni šoli, smo se porazdelili po razredih in hodnikih, tisti, ki so bili ponesrečeni v prometni nesreči pa so odšli na igrišče ter počakali na začetek dogajanja. Nestrpnost je naraščala in trenutek kasneje se je vse zares pričelo. Slišali smo pok in po šoli se je začel viti dim. Kmalu zatem smo zaslišali zvok siren. Na prizorišče so prispeli gasilci in reševalci in pričela se je evakuacija učencev. Kmalu so v “gorečo” stavbo prihiteli gasilci ter nas pospremili ven in odnesli tiste, ki smo bili težje poškodovani. Reševalci so zunaj izvajali triažo ter prevažali težje poškodovane. Ko so bili vsi ponesrečeni rešeni, se je zaradi zmede zgodila prometna nesreča. Gasilci in reševalci so se hitro napotili na kraj nesreče. Ena oseba je bila huje poškodovana, zato je prišel reševalni helikopter, ki je težje poškodovano osebo odpeljal v UKC Ljubljana. Po sanaciji prometne nesreče se je zgodila delovna nesreča v gozdu. Na občana je padlo drevo. Zaradi neznane lokacije so odšli poškodovanca iskat z reševalnimi psi. Ko so ga rešili, je sledil še zbor gasilcev. S tem je bila tudi uradno zaključena gasilska reševalna vaja “Dragatuš 2019”.

Vajo je vodil občinski gasilski poveljnik občine Črnomelj, tov. Jože Vrščaj, ogledal pa si jo je tudi župan občine Črnomelj, gospod Andrej Kavšek. Velika zahvala gre tudi Aleksandru Kuzmi za odlično organizacijo.

Vsi zdravi, srečni in navdušeni ter v pričakovanju, da bomo lahko še kdaj del takšnega doživetja, smo odšli domov. Dogodek nam bo še dolgo ostal v prijetnem spominu, hkrati pa nas je spodbudil k zavedanju pomena gasilcev in reševalcev ter želji, da bi se tovrstne nesreče čim manjkrat dogajale.

Urban Koce, 6. r., novinarski krožek OŠ Dragatuš

PRILAGODI VIDEZ STRANI