Tradicionalni slovenski zajtrk 2018

V petek, 16. 11. 2018, smo imeli Tradicionalni slovenski zajtrk.

Na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je zapisano, da smo tretji petek v novembru, v letošnjem šolskem letu 16. novembra, že sedmič obeleževali dan slovenske hrane, ki ga je vlada razglasila leta 2012. Na ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (že osmi po vrsti), ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Obeleževanju dneva slovenske hrane z izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka se vsako leto pridružuje vedno več posameznikov, podjetij in drugih institucij. S tem sporočamo našim najmlajšim v državi, staršem, vzgojiteljem, predstavnikom države, drugih institucij, podjetij ter posameznikom, da je zavedanje o lokalno pridelani hrani in poseganju po njej zelo pomembno z vidika sektorja kmetijstva in živilske industrije, podeželja in varovanja okolja ter da je zajtrk zelo pomemben element zdravega načina življenja. V letošnjem šolskem letu je v ospredju tudi pomen zdravih tal, da lahko pridelamo varno in kakovostno hrano.

Na naši šoli smo okrog 8. ure imeli zajtrk tudi mi, tako v šoli kot v vrtcu. Učenci od 1. do 5. razreda so se ga udeležili v dveh skupinah. Za njimi smo zajtrkovali tudi učenci od 6. do 9. razreda. Pojedli smo domači kruh, maslo, med in lokalno pridelano jabolko ter pili domače mleko.

Za dekoracijo in pogrinjke so poskrbele učenke 8. razreda.

Po zajtrku smo se vsi zbrali v telovadnici. Skupaj smo zapeli Slakovo pesem Čebelar.

Nazadnje so starejši učenci, ki so pri čebelarskem krožku, odšli v vrtec in k učencem od 1. do 5. razreda ter predstavili čebelarstvo (pomen čebel, čebelarsko obleko, zdravilne lastnosti čebeljih pridelkov, pridelovanje medu …).

Bilo je zelo lepo.

Sara Plut Pečavar, 8. r., novinarski krožek

PRILAGODI VIDEZ STRANI