10. mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj

V četrtek, 16. 2. 2017 in v petek, 17. 2. 2017, je na OŠ Loka potekala 10. Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj. Iz naše šole sem se je udeležila samo jaz. Na koloniji nas je kiparilo enainštirideset nadarjenih likovnikov, starih med dvanajst in petnajst let, iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije.
Mladi kiparji smo pod strokovnim mentorstvom ustvarjali v petih delavnicah. V delavnici »instalacija« so učenci ustvarjali pod okriljem mentorice Vlaste Markočič, delavnico »keramika« je vodila Nina Koželj, delavnico »les« je vodil mentor Damijan Kracina, »montažno plastiko« mentor Vasja Nanut, peto delavnico »siporeks« pa Boštjan Kavčič. Mentorjem je pri delu pomagalo pet študentov iz Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani – smer likovna pedagogika.
Jaz sem svoj kip ustvarila v delavnici KERAMIKA. Ta delavnica mi je bila zelo zanimiva, ker smo delali z drugačno glino kot v šoli pri pouku. Naučila sem se veliko novih tehnik oblikovanja z glino. Spoznala sem nove pripomočke za obdelovanje gline (silikonska ledvička za glajenje površine, …). V tej delavnici mi je bilo lepo izdelovati, saj je bila naša mentorica zelo prijazna. Svoj kip sem poimenovala »Elegantno prekrivanje problema 21. stoletja«. Predstavlja Zemljo, na kateri je človek, ta prikazuje vodilne države sveta, ki si elegantno prekriva oči. Težavo sem ponazorila s čolnom iz katerega prihajajo »lovke«, te pa predstavljajo begunce, ki se bodo čez čas razširili po celem svetu.
Kiparsko kolonijo je pripravil Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj skupaj z OŠ Loka Črnomelj, ustvarjali smo na temo »ELEGANCA«. Na zaključni prireditvi je strokovna komisija, v kateri so bili akademska slikarka dr. Beatriz Tomšič Čerkez, akademski kipar Jožef Vrščaj in akademski slikar Robert Lozar, razglasili najboljše mlade kiparje. Na 10. Mednarodni kiparski koloniji mladih je zmagala Sara Blatnik iz OŠ Dobrepolje, ki je bila s svojim kipom najboljša v delavnici keramika. Prejela je zmagovalno preslico kolonije, od 18. do 20. aprila pa bo sodelovala na Mednarodni koloniji mladih Ernestinovo v Slavoniji na Hrvaškem, ki je ena največjih tovrstnih kolonij v tem delu Evrope in s katero Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj strokovno sodeluje. Nika Bronzović iz OŠ Ernestinovo (Hrvaška), je bila najboljša v delavnici montažna plastika, Denis Nikolič iz OŠ Petefi Šandor iz Novega Sada (Srbija), je bil najboljši v delavnici instalacija, Metka Jarnević iz OŠ Vinica, je bila najboljša v delavnici les in Luka Rozman iz OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč, pa je bil najboljši v delavnici siporeks.
Na kiparski koloniji mi je bilo zelo lepo, na njej sem spoznala veliko novih prijateljev iz drugih koncev Slovenije. Z veseljem se je bom naslednje leto ponovno udeležila.

Nika Kuzma, učenka 8. razreda

PRILAGODI VIDEZ STRANI