Obisk pisateljice Kristín Steinsdóttir

V petek, 11. 11. 2016, nas je ob 11. uri obiskala priznana islandska pisateljica Kristín Steinsdóttir. V sodelovanju z Ministrstvom za kulturo je z možem in svojo slovensko založnico obiskala več osnovnih šol in knjižnic v Sloveniji.

V kratkem enournem obisku nam je predstavila svoje življenje, delo in nam povedala več zanimivosti o domovini Islandiji. Povedala je, da več kot 2/3 prebivalcev živita v prestolnici Reykjavík, kjer sedaj živi tudi sama, da je voda zelo poceni in kar nekajkrat cenejša kot pri nas zaradi številnih gejzirjev in da imajo nenavadne pojave polarnih noči in dni. Od novembra do februarja imajo stalno mrak in noč, od junija do avgusta pa stalno dan.

Nato smo prešli na njena dela, pri čemer smo še posebej poudarili otroško knjigo, ki smo jo morali tudi sami prebrati – Angel v soseski. Ob tem nam je povedala, kako je dobila navdih za to knjigo. Kot je sama pravila, je nekega dne prišla domov in na polici v kuhinji je bil lesen angelček. Vso družino in prijatelje je vprašala, kdo ga je postavil tja, a nihče ni vedel ničesar o tem.

Poleg nadarjenosti za pisateljstvo govori tudi več jezikov. Poleg islandščine še dansko, norveško, nemško, švedsko in angleško. Zanimivo, od naštetih jezikov ji je najtežja angleščina. Zaradi bogatega jezikovnega znanja je bila tudi profesorica tujih jezikov.

Sledila so vprašanja učencev pisateljici. Nekdo jo je vprašal, če je bogata, na kar je modro odgovorila, da je zelo bogata, saj je srečna in zdrava, ima ljubečega moža, 3 srečne otroke in še več vnukov ter uživa v svojem delu, tj. pisanju knjig. Rekla pa je, da materialno ni preveč bogata, a da se da z njenim zaslužkom preživeti.

Predavanje je vodila učiteljica Julijana Turnšek Heij. Poleg učencev 7., 8. in 9. razreda ter ostalih učiteljic sta se ga udeležila tudi g. Dennis in ga. Gill Wright.

Celotna predstavitev in pogovor sta potekala v angleščini, kar je zagotovo pripomoglo k širjenju znanja angleščine. Tega dne smo se naučili veliko zanimivih stvari in se imeli krasno.

Kevin Požek, 9. razred, novinarski krožek

PRILAGODI VIDEZ STRANI